A programról

 

A SkillsHungary program

 

ES2012 faipar a dobogónA 2010. november 26-án a Magyar Kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között történt megállapodás és a szakképzésről szóló 2011. évi 187. törvénynek szerint 2011-től a WorldSkills és a EuroSkills versenyekkel kapcsolatos feladatokat a Kamara végzi és képviseli Magyarországot a WorldSkills International szervezetében.

 

Hazánk az Országos Szakképzési Tanács javaslata és az oktatási miniszter döntése alapján jelentkezett a WorldSkills International szervezetbe és a kezdetektől tagja a 2007-ben megalakult WorldSkills Europe szervezetének. A két szervezetben 2006. május 10-től 2010 végéig a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet teljes jogú tagként képviselte Magyarországot. A két szervezetben a magyar részvétel a SkillsHungary program keretében valósul meg.

 

Magyarország eddig összesen 4 WorldSkills (2007 Shizuoka, Japán, 2009 Calgary Kanada, 2011 London, Egyesült Királyság, 2013 Lipcse Németország) és 3 EuroSkills versenyen (2008 Rotterdam, Hollandia, 2010 Lisszabon Portugália, 2012 Spa-Francorchamps, Belgium) vett részt.

 

Célok, alapelvek

 

  • Az eredményes szereplés mellett fontos cél a versenyek előkészítése során és a versenyeken tapasztaltak és beépítése a magyar szakképzési rendszerbe.
  • Csak olyan versenyszámban nevezünk versenyzőt, ahol a gazdaság szponzorként megjelenik, és vállalja országos válogatóverseny megrendezését és a győztes a versenyző felkészítését.

 

Elmondható, hogy az immár 8 éve tartó folyamatos szervezés és felkészülés eredményeképpen bekerültünk a szakképzés megújításának európai folyamatába. Új, minőségi, korszerű elvárásoknak megfelelő elméleti és gyakorlati ismeretanyag birtokába kerülnek versenyzőink, szakértőink, melyek lassan, de érezhetően megjelennek a hazai szakképzésben.


Készítette: Hinora Marketing Group