A Skills Hungary program bemutatása

A SkillsHungary program:

Magyarország az Országos Szakképzési Tanács javaslata, valamint az oktatási miniszter döntése alapján 2006. május 10-től tagja a WorldSkills International, valamint 2007-től az újonnan megalakult WorldSkills Europe nemzetközi szervezetnek. A két szervezetben 2006 és 2010 között a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet teljes jogú tagként képviselte Magyarországot. A Magyar Kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között 2010. november 26-án történt megállapodás, valamint a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény értelmében 2011-től a WorldSkills és a EuroSkills versenyekkel kapcsolatos feladatokat a SkillsHungary program keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzi. Magyarország a program fenntartásával biztosítja hazánk részvételét két, fiatal szakemberek részére szervezett nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken, amelyen minden jelentős ipari és gazdasági terület képviselteti magát. Magyarország eddig az alábbi versenyeken vett részt:

 

WorldSkills versenyek

 

EuroSkills versenyek

 

CÉLOK, ALAPELVEK

Az eredményes szereplés mellett fontos cél a versenyek előkészítése során és a versenyeken tapasztaltak és beépítése a magyar szakképzési rendszerbe.

Csak olyan versenyszámban nevezünk versenyzőt, ahol a gazdaság szakmai támogatóként megjelenik, és vállalja országos válogatóverseny megrendezését és a győztes a versenyző felkészítését.

Elmondható, hogy az immár 10 éve tartó folyamatos szervezés és felkészülés eredményeképpen bekerültünk a szakképzés megújításának európai folyamatába. Új, minőségi, korszerű elvárásoknak megfelelő elméleti és gyakorlati ismeretanyag birtokába kerülnek versenyzőink, szakértőink, melyek érezhetően megjelennek a hazai szakképzésben.

 

WorldSkills – A Szakmák Olimpiája

A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló, a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills versenyek rendszere több mint hatvan éves múltra tekint vissza. A következő WorldSkills versenyre 2019-ben Kazanban, Oroszországban kerül sor.  

 

Jellemzők

A WorldSkills versenyek kétévente, minden páratlan évben kerülnek megrendezésre.

Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, akit/akiket egy szakértő kísér.

Egy versenyző csak egy WorldSkills versenyen indulhat.

A verseny hossza: 4 nap, ebből a nettó versenyidő 15 és 22 óra közé esik.

A versenyszámok jellemzően egyéni versenyszámok, de van egy-két olyan szakma (pl.: mechatronika – 2 fős csapat) ahol csapatban indulnak a résztvevő országok.

A versenyzők felső korhatára a verseny évében betöltött 22 év, kivétel a mechatronika, ahol a betöltött 25 év a korhatár.

A verseny hivatalos nyelve az angol.

A versenyszámokat, vagyis hogy mely szakmákban lehet indulni a korábbi évek tendenciái, az új trendek és az előregisztráció során jelentkezett részvevők száma együtt határozzák meg.

A versenyeket öt alappillér, a 1) becsületesség, 2) átláthatóság, 3) pártatlanság, 4) partnerség és 5) innováció jegyében szervezik és bonyolítják.

A versenyfeladatok szakmától függően már a verseny előtt teljes egészében ismertek lehetnek, azonban alapszabály, hogy amennyiben a feladat ismert, azt a verseny előtt legalább 30%-ban meg kell változtatni.

 

A versenyfeladat

A versenyfeladat előkészítésében, és a szakma helyszíni lebonyolításával kapcsolatos előzetesen eldöntendő kérdésekben az összes nevezett ország érdekei – szakértőik által – képviselve vannak.   A közös munka által így valóban nemzetközi, általános, minden országban elfogadott és ismert sztenderd szerint kerüljön meghatározásra a versenyfeladat, annak értékelése, valamint a szakma úgynevezett technikai leírása. E technikai leírást minden verseny után már a helyszínen, a versenyek között pedig az online fórumokon folyamatosan frissítik, aktualizálják (új technológiák, eszközök szerszámok, módszerek).

A versenyfeladat kidolgozását vagy külső, független cég csinálja, vagy a tagországok szakértői tesznek javaslatot, majd a szakértők a beérkezett feladatok alapján szavazás útján döntenek a versenyfeladatról, amelyet a verseny előtti napokban minimum 30%-kal módosítanak. Nagy örömünkre szolgál, hogy épületasztalos versenyszámban kétfordulós szavazás során, magas fölénnyel a magyar szakértő feladata kapta a legtöbb szavazatot, ezáltal a hazai rendezésű Európa-bajnokságon magyar versenyfeladat lesz.

 

EuroSkills - a szakmák Európa-bajnoksága 

A EuroSkills versenyek a WorldSkills szakmai versenyek célkitűzéseit követik, csak európai szinten. A következő EuroSkillsre Grazban kerül megrendezésre 2020-ban.  

 

Jellemzők

A EuroSkills versenyek kétévente, minden páros évben kerülnek megrendezésre.

Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként.

Egy versenyző csak egy EuroSkills versenyen indulhat.

A verseny hossza: 3 nap, ebből a nettó versenyidő 14 és 18 óra közé esik.

A versenyszámok között vannak egyéni versenyek, valamint csapatversenyek (pl.: informatikai rendszerüzemeltető, mechatronika 2 fős csapat) 

A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 25 év.

A verseny hivatalos nyelve az angol.

A versenyszámokat, vagyis hogy mely szakmákban lehet indulni a korábbi évek tendenciái, az új trendek és az előregisztráció során jelentkezett részvevők száma együtt határozzák meg.

 

Hivatalos résztvevők WorldSkills és EuroSkills versenyeken

Versenyző (Competitor, C)

A szakmában az adott ország által benevezett versenyző vagy csapat.  

 

Szakértő (Expert, E)

Olyan személy, aki országában szakmájának elismert, releváns tudással és tapasztalattal rendelkező művelője. Feladatköre hasonlít egy edzőére, a verseny előtt részt vesz a nemzeti válogatóverseny feladatainak összeállításában, a versenyző kiválasztásában majd felkészítésében, valamint a nemzetközi verseny előkészítésével kapcsolatos feladatokban. A versenyen a versenyzőjét kísérve közreműködik az adott szakma versenyének lebonyolításában és a versenyzők értékelésében. A magyar szakértők esetében alapkövetelmény a versenyek hivatalos nyelvének (angol) erős középfokú ismerete.  

 

Versenyzői csapatvezetők (Team Leader, TL)

A versenyzői csapatvezetők a tagszervezet által kijelölt azon személyek, akiknek feladata a versenyzőkkel való kapcsolattartás a verseny alatt.  

 

Hivatalos delegált (Official Delegate, OD)

A tagország által kijelölt képviselő a WorldSkills International, valamint a WorldSkills Europe stratégiai bizottságában, stratégiai és protokoll ügyekért felelős.

 

Technikai delegált (Technical Delegate, TD)

A tagország által kijelölt képviselő a WorldSkills International, valamint a WorldSkills Europe technikai bizottságában, országos szinten a versenyekhez kapcsolódó összes operatív feladatért felelős. A regisztrált szakmákban a szabályzat szerint a verseny előtt már kilenc hónappal szükséges az adott országot képviselő szakértők (valamint a technikai delegált) nevesítése és regisztrációja.  

Technikai delegált asszisztens (Technical Delegate Assistant, TDA)

A technikai delegált munkáját segíti.

 

Főszakértő (Chief Expert)

A tagországok szakértői által titkos szavazás útján kijelölt személy, akinek a szerepe kulcsfontosságú, ugyanis ő felel a verseny szakmai lebonyolításáért. Büszkék vagyunk rá, hogy a EuroSkills Budapest 2018 versenyen szakmai érdemei, valamint elhivatottsága alapján Babanecz Csaba épületasztalos versenyszámban, Boros Attila virágkötő versenyszámban lát el főszakértői tevékenységet. 

 

EuroSkills Budapest 2018

Hazánk 2014-ben elnyerte a jogot a 2018-ban szervezendő EuroSkills verseny megtartására. Az eseményre 2018. szeptember 26-28 között került sor Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban. Az Európa-bajnokságon 28 ország, több mint 500 versenyzője mérte össze tudását. A rendezvényre közel 100 000 látogató érkezett.

 

A magyar csapat 27 versenyszámban indult az alábbiak szerint:

EuroSkills Budapest 2018 díjazottjai

 

 

Versenyszám neve

 

Versenyző neve

 

Megye

 

Szakértő neve

 

1.

Ápolás és gondozás

Varholik Dávid

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Fehér Zsuzsanna

2.

Autószerelő

 Hasza Attila

Győr-Moson-Sopron megye 

Őri Péter

3.

Bádogos

 Sándor István

 Veszprém megye

Barabás Tibor

4.

Bútorasztalos

Simon Krisztián

Veszprém megye

Fekete Zoltán

5.

CNC-maró

 Varga Norbert

 Budapest

Dr. Tomori Zoltán

6.

Dekoratőr, kirakatrendező

 Sárvári Ágnes

 Fejér megye

Sütő Boglárka

7.

Épületasztalos

Nagy Ádám János

Pest megye

Babanecz Csaba Attila

8.

Festő, díszítőfestő

Cseke Szabolcs

Pest megye

Csáki Csaba

9.

Fodrász

Kovács Alexandra

Békés megye

Hajas László

10.

Grafikus

Rádi Alexandra

Budapest

Csontos Zsuzsanna

11.

Hegesztő

Zaja Dániel

Heves megye

Benus Ferenc

 

12.

Informatikai

rendszerüzemeltető

Orodán Tamás

Békés megye

Csőke János

Déri Levente

Bács-Kiskun megye

 

13.

Kertépítő

Pap Levente

 Vas megye

Gódorné Hasenauer Zita

Pintér Márton

Pest megye

14.

Kőfaragó

Balogh Krisztián

Zala megye

Gill Viktor

15.

Kőműves

 Hédl Ádám Zoltán

Zala megye 

Gángó-Péter Diána

16.

Mechatronika

Sipos Kristóf Balázs

Hajdú-Bihar megye

Dr. Jánosi László

Takács Zoltán

Békés megye

17.

Nehézgép-szerelő

 Szerletics Máté

 Bács-Kiskun megye

Karagity István

18.

Pincér

Svajda Viktória Bernadett

Budapest

Kozma Kálmán

19.

Ruhaipari technikus

 Gagyi Krisztina

Budapest 

Tóth Erika

Bákonyi Ivett

Budapest

20.

Szakács

Friderika Spekova 

 Budapest

Ramocsai Barbara

21.

Szárazépítő

Lóczi Gábor

Békés megye

Putler Csaba

22.

Szépségápoló

Papp Viktória Dóra

Veszprém megye

Varga Máté

23.

Villanyszerelő

 Leidl Péter

 Pest megye

Tamás Róbert

24.

Virágkötő

Takács Dániel

Vas megye

Boros Attila

25.

Víz-, gáz- és fűtésszerelő

 Miklós Ádám

 Nógrád megye

Szigetvári Csilla

26.

Webfejlesztő

Balogh Ákos

Veszprém megye

Sisák Zoltán

27.

Ács – bemutató szakma

Piltman Gábor

Veszprém megye

Forró Máté

 

Több száz fiatal, tehetséges magyar szakember és tanuló jelentkezett a versenyre, hogy idén először, hazai terepen mérettethessék meg magukat a EuroSkills Budapest 2018 versenyen.

A szakmák Európa-bajnokságának is nevezett EuroSkills versenyre való jelentkezést hatalmas érdeklődés övezte. Ebben az évben ez nem is csoda, hiszen idén - a közép-kelet-európai országok közül elsőként - Magyarország rendezi meg a szakmai versenyt, így a hazai versenyzők Budapesten bizonyíthatják rátermettségüket, szakmai tudásukat és képességeiket. A fiatal szakemberekre és tanulókra helyezett nyomást csak fokozza, hogy a EuroSkills idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját.

A magyar csapat összesen 27 szakmában indul az Európa-bajnokságon, amely az eddig valaha volt legnagyobb hazai csapat létszám. Azon versenyszámok esetében, ahol a 2017-ben megrendezett WorldSkills világversenyen, Abu Dhabiban versenyző fiatal kiválósági érmet vagy dobogós helyezést ért el, nem volt szükséges az idei Európa-bajnokságra nemzeti döntőt tartani - a tavalyi versenyző képviselheti hazánkat (természetesen csak abban az esetben, ha korábban nem versenyzett, hiszen egy versenyző csak egy EuroSkillsen és egy WorldSkillsen vehet részt). A többi szakma esetében országos válogatóra és döntőre került sor a rengeteg jelentkező részvételével, annak érdekében, hogy a legalkalmasabb szakember képviselhesse Magyarországot.

A versenyzők kiválasztására legkésőbb az április végén megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon került sor, így valamennyi szakma esetében legkésőbb májusban megkezdődött az intenzív felkészítés. A szakmai ismeretek és készségek elsajátítása mellett a kiválasztott versenyzők mentális felkészítésen is részt vesznek, ami segíti őket a rendkívüli nyomás alatt történő sikeres teljesítmény elérésében.

A szakmai felkészítést az adott versenyszám szakmai támogatója és szakértője koordinálja, jellemzően több helyszínen zajlik, hogy különböző szakterületekben tudjanak fejlődni a versenyzők.

A versenyzők világversenyen, valamint Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményét az intenzív szakmai felkészítés mellett az is segíti, ha a EuroSkills, valamint a WorldSkills versenyt megelőzően a versenyzők részt vesznek más országok válogató versenyein, nemzetközi versenyeken, továbbképzéseken, tréningeken. Ezeken való részvételükkel lehetőséget kapnak nemzetközi versenytapasztalat szerzésére. A nemzetközi kapcsolatok, együttműködések révén lehetőség nyílik a szakképzés területén működő külföldi jó gyakorlatok adaptálására is. Támogatási forrásból az MKIK 2017-től biztosítja a versenyen való indulásra jogosultságot szerzett versenyzők számára más országok nemzeti válogatóin való szereplés, megmérettetés lehetőségét a versenyeztetésben nagy hagyományokkal rendelkező országokban. 

 

Dátum

Helyszín

Szakma

Utazás jellege

Eredmény

2018. április 9-14.

Németország

víz-, gáz- és fűtésszerelő

német-magyar közös felkészülés (verseny)

a német versenyző jobb eredményt ért el

2018. május 16-23.

Oroszország

festő

nemzeti válogató, WorldSkills tréning

a magyar versenyző nyújtotta a legjobb teljesítményt

2018. július 28. –aug. 2.

Oroszország

szépségápoló

tréning

x

2018. július 30. - augusztus 2.

Anglia

mechatronika

Festo RU (szponzor) – WorldSkills szervezésben orosz-magyar háziverseny

a magyar versenyzők nyerték meg a versenyt 

 

A mentális felkészítés több lépésben zajlik:

 

 

 

 

 

Közösség

Facebook

Flickr

Szakmai támogatóink