Ács

szakmak-acsÁCS

Carpentry


A szakma, versenyszám rövid leírása:

Az ács szakmában a WorldSkills verseny egyéni verseny. A versenyzőknek a megadott munkaidő alatt egy tető makettet kell elkészíteniük. A feladathoz rendelkezésre bocsátják a gyalult és túlmérettel hossztolt faanyagot, rajzokat, rajztáblát, gyalupadot és szerszámgépeket. A versenyzők a saját, rajzeszközeikkel, szerszámaikkal illetve szerszámgépeikkel dolgozhatnak.  A munkaidő versenyenként változik, a 18-20 munkaóra általában 4 munkanapra van szétosztva.   A versenyfeladat kivitelezése a következő négy munkafázisból tevődik össze: Nagyon fontosak a geometriai ismeretek, hiszen az összes alkatrészt előre el kell tudni készíteni anélkül, hogy azokat munka közben egymáshoz lehessen igazítani. Az értékelés már az egyes munkafázisok között is zajlik, a méreteket és az illeszkedési pontosságot viszont a kész maketten ellenőrzik.

Követelmények, elvárások:

A versenyzőknek a magyarországi válogatóversenyen, illetve nemzetközi versenyen is egy gyakorlati feladatot kell megadott időre, kiváló minőségben elkészíteniük. Követelmény a feladat gyors, precíz és esztétikus kivitelezése. A versenyzők kiválasztása többlépcsős rendszerben, írásbeli és gyakorlati fordulók után, a válogató versenyek döntőjén történik. Az előválogató írásbeli feladata rendszerint egy szerkesztési feladat, ami a további, gyakorlati fordulókban már komplett makettépítéssel egészül ki.   A válogatóversenyre történő felkészüléshez a jelentkezők számára ajánljuk az ács szakma korábbi szakértője Hantos Zoltán által összeállított „Szerkesztő feladatok ácsoknak” című kiadványt, ami ismerteti az alkalmazandó geometriai módszereket, és gyakorló feladatokat is tartalmaz.  

További információk:

  A jelentkezők, érdeklődők számára bővebb információ kérése:

Major Balázs

szakértőnél E-mail: major.balazs89 @ gmail.com Telefon:

Piltmann Miklós

szponzor képviselőnél E-mail: piltman @ tetopiltman.hu Telefon:
  Jelentkezni a versenyre a www.skillshungary.hu címen található elektronikus jelentkezési lap kitöltésével lehet.   A jelentkezések elbírálását követően minden jelentkezőt e-mailban értesítünk a válogató versenyek helyéről, idejéről.

Közösség

Facebook

Flickr