Csontos Zsuzsanna - művésztanár - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Rádi Alexandra grafikus versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?
Művésztanár vagyok, emellett szakmai jellegű munkákat is végzek.


- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

Az iskolában ahol tanítok, a skills versenyek már ismertek voltak évek óta.

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

A versenyzőm, Rádi Alexandra, abban az iskolában tanult, ahol tanítok. Már korábban is nagy érdeklődést mutatott a számítógépes grafika iránt és amikor bizonyossá vált, hogy a budapesti versenyen grafikus versenyszámban is indulhat magyar versenyző, szinte minden idejét a válogató versenyre való felkészülésre áldozta. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen kiemelkedően jó teljesítményt nyújtott a több fordulós válogatón. Szorgalmas, minden tanácsot megfogad amit mondok neki és nagyon jó ötletei vannak (a kreativitás és ötletesség elengedhetetlen ebben a szakmában). Soha nem adja fel, rendkívül kitartóan dolgozik az intenzív felkészülés első percétől kezdve.

 


- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

Amióta tudjuk a verseny időbeosztását és azt, hogy nagyjából milyen feladat várható (kreatív szakma lévén csak a versenyen derül majd ki az igazi feladat amit majd meg kell oldaniuk) azóta a 3 napos versenyt szimuláljuk. Első nap egy bevezető feladat szokott lenni, úgynevezett „ráhangolódás”, majd a 3 napos „verseny szimuláció”, az utolsó nap pedig az elkészült feladatok részletes pontozása, elemzése és ha szükséges akkor a „tökéletesítése”. Ha belefér még az időnkbe, akkor egy rövid levezető feladattal zárjuk a hetet.

 


- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?
Országosan meghirdetett, több fordulós válogatóverseny során.

 


- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Új szakértőként ezt nagyon nehéz megmondani. Hátrány, hogy új szakmaként nem ismerjük a mezőnyt, nehéz felmérni, hol tartunk épp a felkészülésben a többiekhez képest. Előny, hogy a többiek sem tudnak rólunk szinte semmit, így nem tudják milyen vetélytársra számítsanak.

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

Az elsődleges szakmai támogató a a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum. Gyakorlatilag minden olyan feltételt megteremtettek számunkra, ami a versenyen várható (eszközök, alapanyagok…stb).


- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

A feladatok igen széles skálát ölelnek fel a szakmából. Több, egymásra épülő feladatból áll a Test Project. Ezek között szerepel az arculattervezés, kiadványtervezés és a webdesign is.

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

Folyamatosan változik, fejlődik. A magyar design nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét.


- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

A magas szintű technikai tudáson kívül fontos, hogy mindig naprakészek legyenek és kövessék a legújabb trendeket. És persze fontos a kreativitás, ötletesség, egyediség…


- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

A folyamatos fejlődés lehetősége motivált és motivál ma is.

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.

Közösség

Facebook

Flickr