Gángó-Péter Diána - okleveles építészmérnök - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Hédl Ádám Zoltán kőműves versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?

Okleveles építész és mérnöktanár vagyok.

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

5 évvel ezelőtt lehetőségem volt részt venni egy németországi tréningen, melyet az ÉVOSZ szervezett és ott többek közt betekinthettünk abba, hogy zajlik egy versenyzői tréning. Azt hiszem, akkor ragadott magával ez az egész.

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

Ádámmal mondhatni, összeszokott csapat vagyunk. Egy tehetséggondozó program, egy WS 2017 AbuDhabi van már a hátunk mögött többek közt. Ez utóbbin szépen helytállt, igaz ezzel sem sikerült a legjobb 10-be jutnia de mégis elégedetten térhettünk haza.

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

Zalaegerszegen készülünk, a tesztprojektünk ismert így ez határozza meg a fő irányt. Ezen kívül nyilván levontuk a szükséges tanulságokat a WS versenyen tapasztaltakból és a gyengébb részterületeinken gyúrtunk még. Ehhez jönnek azok az innovatív ötletek, technikák, amit óhatatlanul is elles az ember vagy menetközben eszébe jutnak.

 

- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

A mi szakmánkban minden évben, azt előző eredménytől függetlenül Nemzeti Döntőt tartunk, ahol összemérhetik tudásukat és ügyességüket az ifjú kőművesek.

 

- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Hátrány, hogy több országban ennek a szakmának nagyobb hagyománya és elismertsége van illetve a versenyző felkészítésére külön embert szerződtetnek és a felkészülés egész évre szól a versenyzőnek is . Összességében azonban elmondható, hogy egyenlőre még nem ez a tipikus példa. Előnyünk, hogy erre a téglaméretre állt rá a gondolkodásunk, ezt a környezetet – klímát szokta meg a versenyző. 

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

ÉVOSZ a fő szponzorunk, a többi szponzorral is ő áll kapcsolatban elsődlegesen. Ehhez jön a Wienerberger , aki a téglát és a Baumit aki a habarcsot biztosítja. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum a helyszínt és az ezzel járó infrastruktúrális feltételeket adta. A ZÁÉV mint helyi vállalkozás és Ádám tanulócége, szintén jelentősen támogatta a felkészülést. De Würth is új vágókorongot adott a vágógépünkre. Szerencsére a sort hosszasan lehetne folytatni! Továbbá három tapasztalt kolléga is, akik a felkészítésben egy-egy hétig vesznek részt illetve külső szemlélőként egy új perspektívából szemlélve, adnak tanácsot és segítenek.

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

A három napot megelőzi egy előkészítő nap, melyen az anyagokat, gépeket próbálhatják ki a versenyzők illetve berendezkedhetnek a saját versenyterületükre. Ezután a három nap alatt két modult kell elkészíteniük adott sorrendben és az első modult ha befejezettnek jelentik, már nem dolgozhatnak többet rajt viszont csak ekkor kezdhetik meg a második etappot. Így nem csak a szakmai, stratégiai kihívás is a verseny!

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

Egyre nagyobb elismerés övezi és egyre jobban meg van fizetve, viszont sokoldalú, állandóan megújuló és fizikai munka. Tehát továbbra sincs előnyös pozícióban ami a pályaválasztást illeti.

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Folyamatos alkotási lehetőség az emberek életterének formálása, alakítása ezzel szebbé és jobbá tétele a célja. A kőműves szakmának nálunk sok olyan része van, ami bizony kemény fizikumot kíván, ezért elsősorban fiúknak ajánlanám. 

 

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

Lenyűgöző, hogy egy anyagból a textúra és a forma változtatásával szinte bármit meg lehet formálni, valósítani, a feladat alkotójának képzelete szab határt: filigrán szerkezetektől kezdve a hatalmas, teherhordó csavart pillérekig, jelen van a műemléki, épített örökségünkben és a mai, korszerű épületeken egyaránt. 

Azt mondanám olyan (szerencsére) mint a farmer, sosem megy ki a divatból és mindennel passzol!

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.

Közösség

Facebook

Flickr