Kozma Kálmán - Gundel Brand Ambassadora - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Svajda Viktória Bernadett pincér versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?

A Gundel Ház igazgatója voltam, ősztől a Gundel Brand Ambassadora leszek

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

A göteborgi EuroSkills versenyre kellett beugranom pincér szakértőként

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

A versenyzőm Svajda Viktória Bernadett, a BGE végzős hallgatója, fél évet Svédországban töltött szállodai gyakorlaton, aktív sportoló, jégkorongozik. Ő volt  a magyar pincér versenyző Abu Dhabiban, ahol kimagaslóan szerepelt, Kiválósági Érmet kapott.

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

Nagyon intenzíven gyakoroljuk a 3 modul feladatait, a legjobb körülmények között, a Gundel étteremben és különtermeiben

 

- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

Viki volt a győztese a a 2017-es WorldSkills válogató versenyeknek.

 

- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Magyarországon a pincér szakma magas presztízsű, a szakmai elvárások sokrétűek és magasak, talán a legmagasabb, fine dining kategóriában kevesen dolgozhatnak a nyugat-európai országokhoz képest.

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

A legfőbb támogatónk a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum, a nagy anyagi terhet jelentő referenciakönyvek, a speciális barista, latte art és bartender tanfolyamok költségeinek átvállalásával óriási segítséget nyújtanak a felkészülésben. Másik támogatónk, a Gundel étterem, ahol minden eszköz, anyag, étel és ital rendelkezésre áll a sikeres felkészüléshez.

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

3 modulban, ezek a bisztró, a fine dining és a bar&lounge modul, a szakma szinte összes feladatát végre kell hajtani a vendég előtti ételkészítéstől, a hús- és sajtszeletelésen át a saját kreatív koktél és kávékülönlegességek elkészítéséig. De még virágdekorációt is kell készíteni egy elegáns asztalra, fűszereket és különböző európai édes borokat felismerni.

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

A szakma iránti érdeklődés drámain lecsökkent, pedig nagyon változatos, sok-sok (és állandóan fejlesztendő) ismeretet, tudást, gyakorlatiasságot követelő szakma, amelyben a munka minőségéről azonnal visszajelzést is kapunk a vendégektől.

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Válasszák ezt a szakmát, de tanuljanak meg hozzá egy-két világnyelvet és legyenek nyitottak a kihívásokra, a nagyobb fizikai terhelésre, az ünnepekről és hétvégékről tudjanak lemondani, magas szinten művelve higgyék el, megéri.

 

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

A Gundelbe kerültem pincér tanulónak érettségi után, elvarázsolt a hely, a szakma, a vendégek, a nagytudású kollégák, és ezen semmi sem változott. Ennyi év után is inkább hobbi, szórakozás a munkám, és nem teher.

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.

Közösség

Facebook

Flickr