Tóth Erika - Viselet tervező készítő, női szabó mester - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja - Gagyi Krisztina és Bákonyi Ivett versenyzőket

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod? 

Viselet tervező készítő női szabó mester, pedagógus szakértő

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

2014-ben megfigyelőként Lillben voltam az EuroSkills-en a BKIK Kézműipari Tagozat Elnökségével

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

Versenyzőim Divat stílus tervezőként végeztek idén, 2018-ban. Még nem voltak ilyen szakmai olimpián, nem is lehettek. Magyarország először indít versenyzőket a Fashion design and technology szakmarészben.

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

2018 május 07-óta tart a felkészülés. Szerkesztés, modellezés, technológia ismeretek elmélyítése, tesztprojekt – eső szó a zenében-zene kiválasztása után, zene inspiráció alapján esőkabát divatrajz, gyártmányrajz elkészítése, majd az alapszabásminta alapján modellezés, szabásminta készítés, szabás, varrás. Majd az elkészült kabát fotóinak felhasználásával banner készítés.

 

- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

Előválogató meghirdetése után, az elektronikusan bekerült pályamunkák alapján 16 fő jutott tovább a Nemzeti Döntőbe , ahol ugyan azokat a versenyfeladatokat kellett megcsinálniuk, hasonló feltételek között a versenyzőknek, amit majd az EuroSills Hungary 2018 Budapest versenyen fognak, csak nem esőkabátot, hanem szafari öltözetet kellett kivitelezniük. 

 

- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Ezt nehéz megmondani, mivel most indulunk először ebben a versenyszámban. A kreativitásunk előny, a művészeti értékelésnél több pontot kaphatunk, a kivitelezésnél már nehezebb a helyzet, versenyzőink nagyon keveset kaptak a művészeti iskolában varrás oktatást, ezt kell még erősítenünk.

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

Jelenlegi szakmai támogatónk a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum nem rég óta támogat minket, támogató csere miatt, viszont amióta mellettünk állnak, azóta nagyon sok segítséget kaptunk a felkészüléshez, mind emberileg, mind anyagilag. A versenyzők olyan gyorsvarrógépen készülhetnek fel, amilyen a versenyen lesz, biztosítva lett a tesztprojekt alapanyaga, gyakorláshoz alapanyagok stb. Rengeteg tanácsot, verseny tapasztalatot kaptunk még.

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

A 3 napos versenyen, az első nap (7 órában) szintén egy esőkabátot fognak tervezni, modellrajzot készítenek, gyártmányrajzot, majd számítógépen alapszabásmintából modelleznek, kinyomtatják a szabásmintát és ez alapján kiszabják az adott alapanyagból.

A második nap (8 órában) elkészítik a kabátot, díszíthetik adott kellékekkel.

Harmadik nap pedig angol nyelven prezentálják az esőkabát előnyeit, ajánlják a 20 éves generációnak.

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

A hazai szakma rengeteg nehézséggel küzd, kevés a fizetőképes vásárló, még kevesebb a nagyon jó szakember. Mindenki csak tervezni szeretne, akár ért hozzá, akár nem. Kivitelezni senki nem akar, mert robot munkának érzik, nincsenek megfizetve és valljuk be, megbecsülve sem igazán.

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Csak azt üzenhetem, amiért én is itt vagyok. Merjenek álmodni, megvalósítani, küzdeni az álmukért!

 

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

Szép ruhát, öltözetet megálmodni, elkészíteni olyan mint egy szobrászat, csak textilből.

Széppé teszi azt, aki magára ölti. Mi pedig maradandót alkotunk, ami sok-sok évig örömöt ad viselőjének.

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.

Közösség

Facebook

Flickr