}

Bádogos (Metal Roofing)

A szakma, versenyszám rövid leírása

A bádogos fémlemezből (elsősorban rézből, alumíniumból, acélból, titáncinkből) készült burkolati elemekkel fed tetőket, homlokzatburkolatokat, felszereli továbbá az épületek esővíz-elvezető rendszereit, ereszcsatornákat, lefolyókat.

Az épületen végzett munkát bizonyos esetekben műhelymunka előzi meg, melynek során síklemezből (tábla- vagy tekercs kiszerelésű) az előre felvett méretek alapján elkészíti az épület bádogos szerkezeteit, és ezeket később beépíti. A munkavégzés általában magasban, tetőn történik. A bádogos munkája során elsődleges cél a tetők és az épületszerkezetek csatlakozásánál a vízmentes kötések kialakítása. Ehhez az alkalmazott anyag függvényében különböző toldási technikát alkalmaz, pl. korcolás, forrasztás, hegesztés, ragasztás.

A fémből készült épületszerkezeti csomópontokat, elemeket mindig a bádogos készíti el. A hagyományos bádogos szerkezeteken kívül feladatai közé tartozik a modern átszellőztetett fém homlokzatburkolatok gyártása, készítése is.

Tevékenységi köre a termék előállításához szükséges eszközök és anyagok beszerzésén át a gyártási műveletek, kapcsolódó adminisztrációk, valamint a befejező feladatok elvégzéséig terjed. Munkája magában foglalja a kézi és a gépi technológiák alkalmazását, valamint a hagyományos és a modern technológiák használatát.

A bádogos szakma speciális területe a díszműbádogosság, mely elsősorban a műemlékvédelmi épületeket díszítő fém szerkezetek legyártásával foglalkozik.

Követelmények, elvárások

A nemzeti válogatóversenyre jelentkezők létszámától függően egy-, vagy többlépcsős előválogató versenyen mérik össze tudásukat. A válogatóversenyek győztes versenyzői a EuroSkills, illetve a WorldSkills versenyt megelőzően több hónapos szakmai felkészítésen vesznek részt és közülük szakmánként a legjobban felkészült versenyző képviselheti hazánkat a nemzetközi megmérettetésen.

A magyarországi válogatóversenyen a versenyző jelölteknek egy, a világversenyeken szokásos versenyfeladathoz hasonló jellegű, elvárások tekintetében azonban annál könnyebb feladat elkészítésére kell vállalkozniuk.Idegen nyelvismeret nem követelmény, de előnyt jelent.

További információ

További információ elérhető a www.skillshungary.hu honlapon, valamint

Nemere Judit

szponzor képviselőnél

Telefon: +36-30-686-6786

és

Barabás Tibor

szakértőnél

Telefon: +36-30-573-9715

Jelentkezni a versenyre a www.skillshungary.hu címen található elektronikus jelentkezési lap kitöltésével lehet.

A jelentkezések elbírálását követően minden jelentkezőt e-mailban értesítünk a válogató versenyek helyéről, idejéről.

Közösség

Facebook

Flickr

Szakmai támogatóink