}

CNC-maró (CNC-Milling)

A szakma, versenyszám rövid leírása

A CNC marás szakmában a Worldskills illetve továbbiakban a Euroskills versenyeken a versenyzőknek az előre meghatározott, behatárolt versenyidőn belül kell egy vagy több a mindennapi életben megszokott szakmai kihívásokon messze túlmutató versenyfeladatot elkészíteniük. A konkrét versenyen egyrészt alapos rajztechnológiai jártasságot kell bizonyítani, másrészt egy papíron kiadott rajz alapján, a kötelezően használt MASTERCAM szoftver segítésével el kell készíteni a munkadarab előállítására szolgáló, a technikai leírásban szereplő szerszámokat használó, technológiai programot. A program DMGMORI típusú szerszámgépbe történő betöltése után le kell gyártani az előzetesen megkapott papír alapú rajzon szereplő munkadarabot. A versenyfeladat magában foglalja a szükséges alak- helyzet- és mérettűréseket amelyeket az elkészült munkadarabon ellenőrizni fognak. A versenyen elvárt színvonal kiemelkedően magas, a versenyfeladatok elkészítésénél a szabvány szerinti pontosságot jelentősen meghaladó pontossági szint a mérvadó.

 

Követelmények, elvárások

A nemzeti válogatóversenyre jelentkezők létszámától függően egy-, vagy többlépcsős előválogató versenyen mérik össze tudásukat. Az első és második helyezett versenyzők a WorldSkills versenyt megelőzően több hónapos szakmai felkészítésen vesznek részt és közülük a legjobban felkészült versenyző képviselheti hazánkat a nemzetközi megmérettetésen.

A magyarországi válogatóversenyen a versenyző jelölteknek egy a világversenyeken szokásos versenyfeladathoz hasonló jellegű, elvárások tekintetében azonban annál könnyebb feladat elkészítésére kell vállalkozniuk. A válogató versenyfeladata megközelítőleg két nap alatt elkészíthető.

 

További információ:

További információ elérhető a http://skillshungary.hu/ oldalon, valamint

Tomori Zoltán szakértőnél 
nordker94@t-online.hu

Dr. Horváth Béla főigazgatónál 
horvath.bela@gszc.hu

 

 

Jelentkezni a versenyre a www.skillshungary.hu címen található elektronikus jelentkezési lap kitöltésével lehet.

A jelentkezések elbírálását követően minden jelentkezőt e-mailban értesítünk a válogató versenyek helyéről, idejéről.

Közösség

Facebook

Flickr

Szakmai támogatóink