Kőműves (Bricklaying)

A szakma, versenyszám rövid leírása

A kőműves szakmában a EuroSkills és a Worldskills versenyeken a versenyzőknek az előre meghatározott, viszonylag szűkre szabott versenyidőn belül kell a nem mindennapi szakmai kihívásokat jelentő (színes minta szerint vágott téglaelemeket, kiugrásokat, áthidalások, nyílásokat stb. tartalmazó) versenyfeladatot elkészíteniük. A versenyfeladat az Euroskills versenyen egy, a Worldskills versenyen általában három, jellemzően látszó téglafalazatot, alkalmanként azonban vakolt felületeket vagy padozatot is tartalmazó modulból áll össze. A versenyen elvárt színvonal kiemelkedően magas, a versenyfeladat elkészítésénél a szabvány szerinti pontosságot jelentősen meghaladó pontossági szint a mérvadó.

Követelmények, elvárások

A nemzeti válogatóversenyre jelentkezők létszámától függően egy-, vagy többlépcsős előválogató versenyen mérik össze tudásukat. Az első és második helyezett versenyzők a EuroSkills, illetve a WorldSkills versenyt megelőzően több hónapos szakmai felkészítésen vesznek részt és közülük a legjobban felkészült versenyző képviselheti hazánkat a nemzetközi megmérettetésen.

A magyarországi válogatóversenyen a versenyző jelölteknek egy a világversenyeken szokásos versenyfeladathoz hasonló jellegű, elvárások tekintetében azonban annál könnyebb feladat elkészítésére kell vállalkozniuk. A válogató versenyfeladata általában egy vagy két nap alatt elkészíthető, nagyságrendileg 100-180 téglából álló és a világversenyek feladataihoz képest mérsékeltebb kihívásokat jelentő formaelemeket tartalmazó téglafalazat.

A válogatóversenyre történő felkészüléshez a jelentkezők számára ajánljuk a Vidovszky István által összeállított „Kőműves feladatok látszó téglafalakra” című kiadványt.

További információk

További információ a SkillsHungary (www.skillshungary.hu), a világversenyek (www.worldskills.orgwww.euroskills.org), valamint az ÉVOSZ (www.evosz.hu) honlapjain találhatóak.

 

Az eddigi válogatóversenyek és felkészítések, valamint a korábbi nemzetközi versenyek feladatairól az ÉVOSZ honlapja ad tájékoztatást.

 

A jelentkezők, érdeklődők számára bővebb információ kérése az ÉVOSZ Titkárságán lehetséges:

Pete Zoltán

szponzor képviselőnél

Telefon: 06/1/201-03-33/20; illetve 06/30/961-4326.

 

Jelentkezni a versenyre a www.skillshungary.hu címen található elektronikus jelentkezési lap kitöltésével lehet.

A jelentkezések elbírálását követően minden jelentkezőt e-mailban értesítünk a válogató versenyek helyéről, idejéről.

Közösség

Facebook

Flickr