EuroSkills versenyek

EuroSkills – a szakmák Európa Bajnoksága 


 

A EuroSkills versenyek a WorldSkills szakmai versenyek célkitűzéseit követik azzal a különbséggel, hogy az egyéni megmérettetés mellett bizonyos szakmák, szakmacsoportba rendezve csapatversenyként is értékelve vannak, ezeknél a bírálati szempontok között kiemelt jelentőséggel bír – az Európai Unió számára fontos – a csapattagok közötti együttműködés, kooperáció, kreativitás. A következő EuroSkillsre 2014-ben Lilleben, Franciaországban kerül sor.

 

Jellemzők

 • A EuroSkills versenyek kétévente, minden páros évben kerülnek megrendezésre.
 • Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként.
 • Egy versenyző csak egy EuroSkills versenyen indulhat.
 • A verseny hossza: 3 nap, ebből a nettó versenyidő 14 és 18 óra közé esik.
 • Az első versenynap a csütörtök.
 • A versenyszámok között vannak egyéni versenyek (pl.: festő dekoratőr), csapatversenyek (pl.: ács 2 fős csapat) illetve több szakma csapatversenyét (pl.: faipari technológiák: épületasztalos, bútorasztalos, gépkezelő) felvonultató számok.
 • A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 24 év.
 • A versenynek hivatalos nyelve az angol.
 • A versenyszámokat, vagyis hogy mely szakmákban lehet indulni a korábbi évek tendenciái, az új trendek és az előregisztráció során jelentkezett részvevők száma együtt határozzák meg.
 • A versenyfeladatok szakmától függően már a verseny előtt teljes egészében ismertek lehetnek.

 

Hivatalos résztvevők

 

Versenyző (Competitor, C)

A szakmában az adott ország által benevezett versenyző vagy csapat.

 

Szakértő (Expert, E)

Olyan személy, aki országában szakmájának elismert, releváns tudással és tapasztalattal rendelkező művelője. Feladatköre hasonlít egy edzőére, a verseny előtt részt vesz a nemzeti válogatóverseny feladatainak összeállításában, a versenyző kiválasztásában majd felkészítésében, valamint a nemzetközi verseny előkészítésével kapcsolatos feladatokban. A versenyen a versenyzőjét kisérve közreműködik az adott szakma versenyének lebonyolításában és a versenyzők értékelésében. A magyar szakértők esetében alapkövetelmény a versenyek hivatalos nyelvének (angol) erős középfokú ismerete.

 

Versenyzői csapatvezetők (Team Leader, TL)

A versenyzői csapatvezetők a tagszervezet által kijelölt azon személyek, akiknek feladata a versenyzőkkel való kapcsolattartás a EuroSkills verseny alatt.

 

Technikai delegált (Techincal Delegate, TD)

A tagország által kijelölt képviselő a WorldSkills Europe technikai bizottságában, országos szinten a versenyekhez kapcsolódó összes operatív feladatért felelős.

 

Hivatalos delegált (Official Delegate, TD)

A tagország által kijelölt képviselő a WorldSkills Europe stratégiai bizottságába, stratégiai és protokoll ügyekért felelős.

 

A regisztrált szakmákban a szabályzat szerint a verseny előtt már kilenc hónappal szükséges az adott országot képviselő szakértők (valamint a technikai delegált) nevesítése és regisztrációja.

 

A versenyfeladat

 

A versenyfeladat előkészítésében, és a szakma helyszíni lebonyolításával kapcsolatos előzetesen eldöntendő kérdésekben az összes nevezett ország érdekei – szakértőik által – képviselve vannak.

 

A közös munka által így valóban nemzetközi, általános, minden országban elfogadott és ismert sztenderd szerint kerüljön meghatározásra a versenyfeladat, annak értékelése, valamint a szakma úgynevezett technikai leírása. E technikai leírást minden verseny után már a helyszínen, a versenyek között pedig az online fórumokon folyamatosan frissítik, aktualizálják (új technológiák, eszközök szerszámok, módszerek).

 

Szakmák

 

A EuroSkills versenyeken jelen lévő hivatalos versenyszámok az alábbi területekről kerülnek ki:

 

 • Járműipar és logisztika
 • Építőipar
 • Gyártástechnológiák és mérnöki tevékenységek
 • Információ kommunikációs technológiák
 • Kreatív művészetek és divat
 • Szolgáltatóipar és vendéglátás

A legutóbbi verseny hivatalos szakmalistáját, feltüntetve, hogy melyekben volt magyar induló, az alábbi linkről töltheti le. <LINK – .pdf fájl>


Készítette: Hinora Marketing Group