WorldSkills versenyek

WorldSkills – a szakmák olimpiája


 

A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló, korábban a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills versenyek több mint hatvan éves múltra tekint vissza. A következő WorldSkills versenyre 2015-ben Sao Paulóban, Brazíliában fog sor kerülni.

 

Jellemzők

 

 • A WorldSkills versenyek kétévente, minden páratlan évben kerülnek megrendezésre.
 • Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, akit/akiket egy szakértő kísér.
 • Egy versenyző csak egy WorldSkills versenyen indulhat.
 • A verseny hossza: 4 nap, ebből a nettó versenyidő 15 és 22 óra közé esik.
 • Az első versenynap a szerda.
 • A versenyszámok jellemzően egyéni versenyszámok, de van egy-két olyan szakma (pl.: mechatronika – 2 fős csapat) ahol csapatban indulnak a résztvevő országok.
 • A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 22 év, kivétel a mechatronika (24).
 • A versenynek 3 hivatalos nyelve van: az angol, a német és a francia.
 • A versenyszámokat, vagyis hogy mely szakmákban lehet indulni a korábbi évek tendenciái, az új trendek és az előregisztráció során jelentkezett részvevők száma együtt határozzák meg.
 • A versenyeket öt alappillér a becsületesség, az átláthatóság, a pártatlanság, a partnerség és az innováció jegyében szervezik és bonyolítják.
 • A versenyfeladatok szakmától függően már a verseny előtt teljes egészében ismertek lehetnek, azonban alapszabály, hogy amennyiben a feladat ismert azt a verseny előtt legalább 30%-ban meg kell változtatni.

 

Hivatalos résztvevők

 

Versenyző (Competitor, C)

A szakmában az adott ország által benevezett versenyző vagy csapat.

 

Szakértő (Expert, E)

Olyan személy, aki országában szakmájának elismert, releváns tudással és tapasztalattal rendelkező művelője. Feladatköre hasonlít egy edzőére, a verseny előtt részt vesz a nemzeti válogatóverseny feladatainak összeállításában, a versenyző kiválasztásában majd felkészítésében, valamint a nemzetközi verseny előkészítésével kapcsolatos feladatokban. A versenyen a versenyzőjét kisérve közreműködik az adott szakma versenyének lebonyolításában és a versenyzők értékelésében. A magyar szakértők esetében alapkövetelmény a versenyek hivatalos nyelvének (angol, WorldSkills esetében még német, francia) erős középfokú ismerete.

 

Versenyzői csapatvezetők (Team Leader, TL)

A versenyzői csapatvezetők a tagszervezet által kijelölt azon személyek, akiknek feladata a versenyzőkkel való kapcsolattartás a WorldSkills verseny alatt.

 

Technikai delegált (Techincal Delegate, TD)

A tagország által kijelölt képviselő a WorldSkills International technikai bizottságában, országos szinten a versenyekhez kapcsolódó összes operatív feladatért felelős.

 

Hivatalos delegált (Official Delegate, TD)

A tagország által kijelölt képviselő a WorldSkills International stratégiai bizottságába, stratégiai és protokoll ügyekért felelős.

 

A regisztrált szakmákban a szabályzat szerint a verseny előtt már kilenc hónappal szükséges az adott országot képviselő szakértők (valamint a technikai delegált) nevesítése és regisztrációja.

 

A versenyfeladat

 

A versenyfeladat előkészítésében, és a szakma helyszíni lebonyolításával kapcsolatos előzetesen eldöntendő kérdésekben az összes nevezett ország érdekei – szakértőik által – képviselve vannak.

 

A közös munka által így valóban nemzetközi, általános, minden országban elfogadott és ismert sztenderd szerint kerüljön meghatározásra a versenyfeladat, annak értékelése, valamint a szakma úgynevezett technikai leírása. E technikai leírást minden verseny után már a helyszínen, a versenyek között pedig az online fórumokon folyamatosan frissítik, aktualizálják (új technológiák, eszközök szerszámok, módszerek).


Készítette: Hinora Marketing Group