Szigetvári Csilla - épületgépész mérnök - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, MIklós Ádám víz-, gáz- és fűtésszerelő versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?

Épületgépész mérnök vagyok, jelenleg ügyvezetőként dolgozom a vállalkozásomban.

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

Dr. Horváth Béla, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum főigazgatója keresett fel 2016 karácsonya előtt közvetlen, hogy szeretne a Centrum egy versenyzőt indítani a 2017-es Worldskills versenyen a szakmámban, s elvállalnám e a szakértői feladatokat.

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

A versenyzőm, Miklós Ádám egy 22 éves fiatal szakember, aki a tavalyi nemzeti döntőnk során került be az akkor még versenyzőjelöltek közé. Nem sokkal később bebizonyította, hogy megvan benne a kellő motiváció a versenyzésre. A nemzeti döntő idején szerezte meg szakképesítését, mint épületgépész technikus, s rögtön a vizsgái után bele is vetette magát az intenzív felkészülésbe. Ádám a WS2017 Abu Dhabi versenyen tisztes helytállással kellő tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy a Euroskills 2018-as versenyt megelőző nemzeti döntőt magasan megnyerje, s ezzel kvalifikálja magát a nemzetközi versenyre. 

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

Ádám a felkészülést egy a szakiskoláktól független helyszínen, egyik szponzor cég telephelyén végzi az irányításom alatt. Mivel Ádám technikai szaktudása a korábbi felkészülési időszak végett már meglehetősen széleskörű, így a jelenlegi test project-re vonatkozó apró technikai finomításokat kell elsajátítania. A felkészülés során heti 4 óra angol képzés is van, illetve heti 2 napot egy másik fiatal felkészülővel közösen tölt, ahol segítik egymást a fejlődésben. Amikor szükséges külsős mestereket szervezünk mellé, akik volt hogy helyszínre telepítettek munkaállomást, s helyben a tanműhelyi foglalkozás keretén belül adták át tudásukat, de volt, hogy kifejezett munkaterületen mutatták be a technikai újdonságokat. Napi szinten beszéljük át személyesen a következő napra a teendőket, illetve nézzük át az aznap elvégzett munkát. Jelenleg már Ádám kifejezetten a test projecttel foglalkozik, arra koncentrál, azt építi fel újra és újra, apró módosításokkal.

 

- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

2018 március végén került megrendezésre a nemzeti döntőnk, mely két fordulós volt. Az első forduló egy elméleti és motivációs szintfelmérő volt, majd az onnan továbbjutottak vehettek részt a gyakorlati döntőn, mely 2 napos a nemzetközi versenyekre épülő volt. A zsűri szigorú értékelési szempontok alapján pontozta mind az első fordulót, mind az elkészült versenyfeladatokat.

 

- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Ádámmal közösen részt vettünk egy házi versenyen Németországban, mely a felkészülésünk részét képezte. Számunkra nagyon sok tapasztalattal bírt ez a lehetőség, ugyanis a technikai tudásában a versenyzőm megerősödhetett, látva azt, hogy sok dologban hasonló szinten van az élvonalbeli versenyzőkhöz képest. Nagy erőssége, hogy nyomás alatt képes kellően koncentrálni, s kihozni a lehető legtöbbet magából. Amin még a következő hetekben erősítenünk kell, hogy a rendszert és leginkább a rendet tartsa meg maga körül, a szerszámokat és az eszközöket a megszokott helyükre helyezze vissza, hogy a következő szükséges mozdulatnál azonnal kézre essen. 

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

Weishaupt Hőtechnikai Kft biztosítja a telephelyén a tanműhelyünk létét infrastruktúra oldalon, s a Fűtéstechnika üzletág vezetője, Versits Tamás rettentő sokat segít a napi feladatok megoldásában. Azonban rendkívül szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis az elmúlt időszakban is és a már korábbi felkészülési időszakban is sokan adták idejüket és tudásukat nekünk. (Elméleti felkészülés: Netoleczky Károly, angol képzés: Víg Anita, stb…)

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

Nekünk egy komplex, működő rendszert kell összeállítanunk, mely a különböző szakágainkat, azaz Víz-csatorna, Gáz, Fűtéstechnika magában foglalja. A szerelőfal csak félig kerül megépítésre a versenyt megelőzően, így egy számunkra nem szokványos részt, előtét falat is építenie kell majd a versenyzőknek. A 3. nap végén elé teszt során be kell mutatniuk a műveket. 

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

Az épületgépészet több szakterületet foglal magában, mind elengedhetetlen egy épület működéséhez. Rendkívül húzó ágazat, mely sok lehetőséget rejt magában. Mint ahogy a legtöbb építőipari szakma, így a miénk is küzd a szakerőhiánnyal, így a most még egyenlőre fennálló építkezési hajrában viszonylag hosszabb vállalási határidőkkel tudunk legtöbben helyt állni. A szakmai összefogás erős köztünk, rendkívül sok továbbképzési lehetőséget biztosítanak akár a cégek is a szakembereknek, hogy a legújabb technikákkal mindig naprakészek lehessenek. 

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Gyertek! Gyertek! Gyertek! Aki kicsit is érzi magában a tudásvágyat, ugyanakkor szeret alkotni, nem fél a szerszámok széles spektrumát használni, jöjjön és váljon belőle Épületgépész. Technikusként sok területen elhelyezkedhetsz, s akár tovább is mehetsz majd, ha affinitásod megvan. 

 

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

Családi indíttatásból kerültem erre a pályára. Szerencsésnek mondhatom magam, mivel rendkívül sok lehetőségem volt ezáltal mély szakmai tudás magamévá tenni. A korábbi és jelenlegi mindennapi munkám során mindig változatos feladatokat kell megoldanom. Nem pusztán az íróasztal mögött kattintgatom az egeret, területre is gyakran kell kimenni, gyakran kell a szereléstechnikai döntéseket is hozni, hogy az építkezés haladjon. Mindemellett lehetőségem van a jövő nemzedékével is különböző szinteken foglalkoznom, mely mindig erőt tud adni. Nőként egy férfias szakmában sok a nehézség, ugyanakkor az elismerést ha kivívjuk magunknak, akkor szintén nagy.

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.

Közösség

Facebook

Flickr