WorldSkills válogatóverseny ács szakmában

2011-04-14-12009 után immár második alkalommal indul magyar ács versenyző a WorldSkills szakmai világversenyen az ÉVOSZ szponzorálásával. A válogatóversenyt ezúttal is a Construmán belül került megrendezésre.

  A továbbra kattintva elérhető Hantos Zoltán beszámolója          

2011-04-14-2 "Az ÉVOSz a 2011-es Construma Kiállítás keretein belül immár harmadik alkalommal rendezte meg a hagyományos szakmunkás versenyét ács, burkoló és kőműves szakmákban. Az idei évben a válogatón nem csak a 2011-es londoni WorldSkills, hanem a 2012-es stuttgarti Ács Európa Bajnokság résztvevőit is kerestük. Az elkészítendő feladat tervdokumentációját a versenyzők előre megkapták, de a versenyen semmilyen hozott segédletet nem használhattak. A versenyfeladat egy tető makettje volt, a hétköznapi szerkezetektől eltérő alkatrészekkel. A szerkezet tartalmazott vízszintes szelemeneket, függőleges és dőlt állószékeket, egyenes és ferde, valamint csonkaszarufákat, él- és hajlatszarufákat, valamint síkbaforgatott ferde elemeket. Egy ilyen bonyolult feladat elkészítése egyértelműen több ismeretet igényel, mint a szakmunkásképzők tananyaga, de igazodnunk kell a nagyon magas nemzetközi szinthez. A világbajnokságon nem pusztán a teljesítmény, hanem amellett a szakmai fogások szinte virtuóz ismerete is szükséges a kimagasló eredményhez.

   

A makett – a nemzetközi versenyek gyakorlatának megfelelően – modulokra volt bontva, és az egyes modulok egyre nehezebben kiszerkeszthető és egyre összetettebb megmunkálásokat igénylő alkatrészeket tartalmaztak. A versenyzőknek a modulokat egymás után kellett elkészíteni, köztes pontozásokkal. A feladat elkészítésére – két versenynapon elosztva – összesen 12 óra állt rendelkezésre, melyet a versenyszervezők mindkét napon fél-fél órával megtoldottak. A zsűriben az elnök Hantos Zoltán, a soproni NymE oktatója mellett Pelyhes Gábor, a gödi Piarista SzKI szaktanára és Vernyik Roland ostorosi ácsmester foglaltak helyet.

 

2011-04-14-3A résztvevő versenyzők közül néhányan az összes alkatrészt el tudták készíteni, míg mások kiszaladtak a rendelkezésre álló időből, vagy kifogtak rajtuk az igazán nehéz alkatrészek. Mindazonáltal senki nem vallott szégyent, az utolsó percig becsülettel küzdöttek a szerkesztővonalakkal, és bebizonyították, hogy képesek koncentráltan és precízen dolgozni. Elmondható, hogy általában a félig kész makettek is méretpontosak és tetszetősek voltak.

 

A hét versenyző az idei és tavalyi Szakma Sztár verseny döntősei közül került ki, közülük a legtöbb pontot az ajkai Bercsényi Miklós SzKI volt tanulója, Nagy Dávid szerezte meg. Dávid nagyon tartott a feladattól, de kitartó felkészülése és pontos munkája révén maga mögé utasította még a nála rutinosabb ellenfeleket is. A dobogó második fokára Révai Szilveszter állhatott, aki a pécsi Pollack Mihály SzKI-ban szerezte bizonyítványát, a harmadik helyezett pedig Leskovics Miklós, aki szintén az ajkai „Bercsényi” végzőse.

 

A verseny harmadik napján kis díjkiosztó ünnepségen gyűltek össze a résztvevők, a szponzorok és a látogatók. A győztesek néhány nap pihenő után Szabó Zsolt szakoktató segítségével megkezdik a felkészülést a londoni illetve a stuttgarti versenyekre.

 

2011-04-14-4A válogató verseny iránt szerencsére évről-évre egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik, és a szervezéséhez is egyre több segítséget kapunk. A felhasznált faanyagot a JAF Holz, a rögzítőelemeket a RothoBlaas biztosította. Az előkészítésben a gödi Piarista SzKI, azon belül is Görbe András szakoktató vállalt nagy szerepet. Az ajándékokat a JAF Holz, a SEMA szoftver, a Pitzl vasalat, a Cser Kiadó és az ÁJK-Satec Kft. biztosították.

 

Ezúton köszönjük a szervezők munkáját, a versenyzők részvételét, és a szponzorok segítségét. Gratulálunk, és sikeres felkészülést kívánunk a győzteseknek."

  További képek a versenyről, itt.       2011. Budapest, Construma Kiállítás ápr. 8-10.     Hantos Zoltán a SkillsHungary csapat ács szakértője

Közösség

Facebook

Flickr