EuroSkills versenyek

EuroSkills - a szakmák Európa Bajnoksága 


  A EuroSkills versenyek a WorldSkills szakmai versenyek célkitűzéseit követik azzal a különbséggel, hogy az egyéni megmérettetés mellett bizonyos szakmák, szakmacsoportba rendezve csapatversenyként is értékelve vannak, ezeknél a bírálati szempontok között kiemelt jelentőséggel bír - az Európai Unió számára fontos - a csapattagok közötti együttműködés, kooperáció, kreativitás. A következő EuroSkillsre 2020. szeptember 16-20. között Ausztriában, Grazban kerül sor.  

Jellemzők

 

Hivatalos résztvevők

 

Versenyző (Competitor, C)

A szakmában az adott ország által benevezett versenyző vagy csapat.  

Szakértő (Expert, E)

Olyan személy, aki országában szakmájának elismert, releváns tudással és tapasztalattal rendelkező művelője. Feladatköre hasonlít egy edzőére, a verseny előtt részt vesz a nemzeti válogatóverseny feladatainak összeállításában, a versenyző kiválasztásában majd felkészítésében, valamint a nemzetközi verseny előkészítésével kapcsolatos feladatokban. A versenyen a versenyzőjét kisérve közreműködik az adott szakma versenyének lebonyolításában és a versenyzők értékelésében. A magyar szakértők esetében alapkövetelmény a versenyek hivatalos nyelvének (angol) erős középfokú ismerete.  

Versenyzői csapatvezetők (Team Leader, TL)

A versenyzői csapatvezetők a tagszervezet által kijelölt azon személyek, akiknek feladata a versenyzőkkel való kapcsolattartás a EuroSkills verseny alatt.  

Technikai delegált (Techincal Delegate, TD)

A tagország által kijelölt képviselő a WorldSkills Europe technikai bizottságában, országos szinten a versenyekhez kapcsolódó összes operatív feladatért felelős.  

Hivatalos delegált (Official Delegate, TD)

A tagország által kijelölt képviselő a WorldSkills Europe stratégiai bizottságába, stratégiai és protokoll ügyekért felelős.   A regisztrált szakmákban a szabályzat szerint a verseny előtt már kilenc hónappal szükséges az adott országot képviselő szakértők (valamint a technikai delegált) nevesítése és regisztrációja.  

A versenyfeladat

  A versenyfeladat előkészítésében, és a szakma helyszíni lebonyolításával kapcsolatos előzetesen eldöntendő kérdésekben az összes nevezett ország érdekei – szakértőik által – képviselve vannak.   A közös munka által így valóban nemzetközi, általános, minden országban elfogadott és ismert sztenderd szerint kerüljön meghatározásra a versenyfeladat, annak értékelése, valamint a szakma úgynevezett technikai leírása. E technikai leírást minden verseny után már a helyszínen, a versenyek között pedig az online fórumokon folyamatosan frissítik, aktualizálják (új technológiák, eszközök szerszámok, módszerek).  

Szakmák

  A EuroSkills versenyeken jelen lévő hivatalos versenyszámok az alábbi területekről kerülnek ki:  

Közösség

Facebook

Flickr