GYIK

A WorldSkills korábban a Szakmák Olimpiájának is nevezett a világ minden tájáról érkező fiatal szakemberek számára rendezett szakmai világverseny, ahol 2 évente több mint 1000 versenyző mintegy 45 különféle szakmában méri össze szaktudását.   A EuroSkills versenyek a WorldSkills szakmai versenyek célkitűzéseit követik azzal a különbséggel, hogy az egyéni megmérettetés mellett egyes szakmák, szakmacsoportba csapatversenyként is értékelve vannak, ezeknél a bírálati szempontok között kiemelt jelentőséggel bír – az Európai Unió számára fontos - a csapattagok közötti együttműködés, kooperáció és kreativitás.

Bár a két verseny között sok a hasonlóság mégis akadnak alapvető különbségek. Ahogyan a versenyek neve is jelzi a WorldSkills világverseny melyre minden kontinensről érkeznek versenyzők, míg a EuroSkillsen az európai országokból érkezett fiatalok versengenek.   Emellett az egyik leglényegesebb különbség a verseny időtartama, a WorldSkills versenyek esetében 4 nap (a nettó versenyidő 15 és 22 óra) amiből az első versnynap a szerda, míg a EuroSkills versenyek esetében 3 nap (nettó versenyidő 14-18 óra) amiből az első versenynap a csütörtök.   Másik fontos különbség a versenyzői felső korhatár, a WorldSkillsen a betöltött 22, kivétel a mechatronika versenyszám 25, míg a EuroSkillsen egységesen a betöltött 25 év.

Mivel a WorldSkills és a EuroSkills versenyek nem csak a versenyzésről, hanem a szakmák promóciójáról is szólnak ezért a versenyek általában előzetes regisztrációt követően ingyenesen látogatható a nagyközönség számára. A biztonság kedvéért informálódjon a verseny hivatalos oldalán, vagy vegye fel a kapcsolatot a SkillsHungary program szervezőivel.

WorldSkills vagy EuroSkills versenyeken az MKIK és a szakmai támogató által közösen meghirdetett válogatóversenyeken győztes versenyzők indulhatnak. Az adott szakma válogatóversenyére, a honlapon a „Versenyezni szeretnék” menüpont alatt található online jelentkezési adatlap kitöltésével lehet. A válogatóversenyek jellemzően több körösek, a végső döntőre a SkillsHungary Nemzeti Döntően kerül sor.

Van. A WorldSkillsen a felső korhatár a betöltött 22. életév - kivétel a mechatronika versenyszámban, ahol 25. életévig indulhatnak a versenyők. EuroSkillsen a betöltött 25 évnél nem lehet idősebb a versenyző a verseny évében.  

Minden olyan szakmáról, melyben Magyarország versenyzőt indít rövid leírás található a Szakmák menüpont alatt, mely tartalmazza az alapvető követelményeket. Amennyiben további kérdések merülnének fel, vegye fel a kapcsolatot a SkillsHungary program szervezőivel, vagy a szakmai támogatókkal, akik bővebb információt tudnak adni az elvárásokról.  

A program egyik alapelve, hogy csak olyan versenyszámban indulhat versenyző, ahol a gazdaság szponzorként megjelenik, és vállalja országos válogatóversenyek megrendezését és a győztes a versenyző felkészítését.  

Szakmai támogató lehet minden olyan gazdálkodó szervezet, szakmai szervezet, intézmény és szövetség vagy ezek konzorciuma, aki az aktuális szakmai támogatói felhívásban szereplő szakma vagy szakmák versenyszámainak esetében vállalja a nemzetközi versenyekre történő országos válogató versenyek lebonyolítását, a versenyző, versenyzők felkészítését, és elfogadja a kamara által megfogalmazott stratégiai célkitűzéseket.

A szakmai támogató által aktuálisan vállalandó kötelezettségeket, feladatokat, illetve a biztosítandó feltételeket tartalmazza az adott évre vonatkozó szakmai támogatói felhívás, melyet igény esetén az érdeklődők számára a SkillsHungary program szervezői elektronikus formában megküldenek. Amennyiben az érintett szakma nem szerepel az aktuális szakmalistában az egyéb lehetőségekről szintén a SkillsHungary program szervezői tudnak bővebb felvilágosítást adni.

Szakma Sztár Fesztivál a végzős szakiskolások (szakmunkástanulók) Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV), valamint a végzős szakközépiskolai tanulók Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV) országos döntője.   A WorldSkills, EuroSkills versenyekhez közvetlenül nincsen köze, azonban a nemzetközi versenyeken is érintett szakmák dobogós helyezettjeit, döntőseit amennyiben megfelelnek az adott versenyen történő indulás feltételeinek a SkillsHungary program szervezői minden esetben külön értesítik, meghívják az adott szakma, versenyszám válogató versenyeire, az általuk megadott elérhetőségeken.  

Nem, azonban amennyiben a szakmád szerepel a következő versenyen indítani kívánt szakmák listájában, és életkorod alapján az adott versenyen elindulhatsz, a SkillsHungary program szervezői keresni fognak az SZKTV/OSZTV jelentkezéskor megadott elérhetőségeid valamelyikén, hogy - amennyiben szeretnél -, indulhass a válogatóversenyeken.

Közösség

Facebook

Flickr