Tóth Bence

Tóth Bence
Szakma: ICT specialista
Iskola / munkahely: Óbudai Egyetem NIK
Szakértője: Csőke János

Jó dolog olyanoktól tanulni akik nálam sokkal tapasztaltabbak az informatikában. Mivel idén már csak két főből áll a csapatunk (a korábbi hárommal szemben), a három szakterületből (Cisco, Windows, Linux) kettővel is szorosabban meg kell ismerkednem. Új kapuk tárulnak ki előttem.

 

A felkészülés kitartásra tanít, hogy ne adjam fel az álmaimat, hanem akkor is küzdjek, amikor egy látszólag megoldhatatlan problémába ütközöm. A versenyzés megkönnyíti a későbbi elhelyezkedést is. Sok munkáltató figyelemmel kíséri az Euroskills illetve Worldskills versenyeket és alkamaz korábbi versenyzőket.

 

Általános iskolába informatika tagozatra irattak be a szüleim, gondolván, hogy ez egy érdekes, és egyre fontosabb terület. 10 éves koromban megkaptam az első számítógépemet. Már ekkor eldöntöttem, hogy a későbbiekben ezzel szeretnék foglalkozni.

 

Fontos állomás az életemben a Pataky István Informatikai Szakközépiskola. Az ottani tanárok indítottak el azon az úton amin most haladok, sokat köszönhetek nekik. A versennyel kapcsolatban is rengeteget segítettek, nélkülük nem lehetnék most itt.

 

Jelenleg az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai karán tanulok mérnök informatikus szakon.

 

Szeretem a szakmámban, hogy egyes feladatokat többféleképpen is megoldhatok. Csak rajtam áll, hogy mit hozok ki az adott lehetőségekből. Megadja az alkotás szabadságát.

 

Kreativitás és jó problémamegoldó készség kell a hálózati rendszerfelügyelethez. Nem egy monoton szakma. Itt mindig lehet újdonságokkal találkozni, minden nap mást csinálok, így nem lehet belefásulni a munkába. Szeretem, hogy befolyásolhatom a dolgok működését. Megmondhatom, hogy mikor mi és hogyan történjen.

 

Milyen alapkészségekre van itt szükség? Fontos, hogy érdeklődj, és nyitott legyél új dolgokat megtanulni. A nyelvtudás szintén nélkülözhetetlen- az informatika nyelve az angol. Ezen felül jó, ha tudsz csapatban dolgozni, mert nem csak a versenyen, hanem a való életben is többeknek kell együttműködnie a siker érdekében. Kell egy bizonyos szemléletmód ahhoz, hogy az ember átlássa az összetettebb rendszerek működését, értse az összefüggést a dolgok között, de ez az idő folyamán kialakul.

 

Sok lemondással jár a versenyre való felkészülés. Többek között egy évet halasztanom kellett az egyetemen, hogy teljes erővel csak erre tudjak koncentrálni.

 

Jelenleg tart az intenzív felkészülés, ami minimum napi 8 órás elfoglatságot jelent, így nem sok minden fér bele a napomba a tanuláson kívül.

 

Mindezek ellenére megéri a sok áldozatot, mert a kitartó munka mindig meghozza a gyümölcsét.

 

A verseny után szeretném befejezni az egyetemi tanulmányaimat, majd elhelyezkedni a szakmában. Elsősorban hálózatok üzemeltetésével szeretnék foglalkozni. Természetesen folyamatosan képezni szeretném magam a továbbiakban is, ami ezen a területen elengedhetetlen. A terveim között szerepel újabb Cisco minősítések megszerzése is. Amennyire időm engedi szeretnék részt venni a későbbi magyar versenyek lebonyolításában is.

 

Mit tanácsolnék a következő versenyzőknek? Ami a legfontosabb az a kitartás. Soha nem szabad feladni. Én is több nemzeti válogatón indultam mire sierült ide érnem.

Itt is mint egy sportoló esetében szükséges valamilyen motiváció ami továbblendít a kritikus pillanatokban. Legyen ez új ismeretek megszerzése iránti vágy, vagy eredményes szereplés egy nemzetközi versenyen. Kulcsfontosságú, hogy jó legyen a csapatösszhang, tudni kell együttműködni.

Szeretem a felkészítőimben, hogy ők is olyan lelkesek mint én. Számukra is olyan fontos a verseny mint nekem. Szívesen segítenek bármilyen problémában, de úgy, hogy rávezetnek a megoldásra. Sokszor egy kérdésre egy másik kérdés a válasz- így tanulok a legtöbbet.

Közösség

Facebook

Flickr