Vajgel Viktória

Vajgel Viktória
Szakma: ICT specialista
Iskola / munkahely: Békéscsabai SzC Trefort Ágoston Szakképző Iskolája
Szakértője: Csőke János

A szakmámban leginkább azt szeretem, hogy sosem unatkozom. Változatos és új kihívások állnak elém, és nagy sikerélménnyel tölt el, amikor megoldom őket. A megoldáshoz többféle úton is el lehet jutni, és ez rákényszerít a nyitott gondolkodásra.

 

Általános iskolában nagyon szerettem a képszerkesztést, ezért jelentkeztem szakközépiskolába. Ott megismerkedtem az informatika szakterületeivel és megkedveltem a programozást. Úgy gondoltam, jelentkezem programtervező informatikus alapszakra, de nem vettek fel, így jelentkeztem CAD-CAM informatikus OKJ képzésre. Erről kiderült, hogy inkább gépész szakirány, mint informatikai. Ekkor jutottam be az első Skillshungary versenyre, abban a szakmában, amiben most is indulok. Nagyon megszerettem a Windows, Cisco, Linux szakterületeket, így az iskolámban beadtam a kérvényt hogy a 2. évemet már Rendszergazdaként folytathassam. A vizsgám letétele óta pedig csak a versenyre készülök, hogy az minél jobban sikerüljön.

 

Az Euroskillsre való felkészülés óriási szakmai előny. Biztos tudást és tapasztalatot szerzek, ráadásul nem egyedül kell készülnöm: sok felkészítő tanár segít nekem. Későbbiekben a munkahelyen is tudom majd ezt a tudást kamatoztatni. Részvételemmel bizonyítani szeretném, hogy nőként ugyanúgy meg tudom állni a helyem az informatikában, mint a férfiak.

 

Linux és Windows specialista leszek a versenyen. E két terület látszólag ellenfelei, alternatívái egymásnak, mégis véleményem szerint a szakemberek a két rendszer együttes alkalmazásával jobban ki tudnak teljesedni.

 

Szerintem nincsen szükség különösebb alapkészéghez ehhez a szakmához. A legfontosabb hogy akarj fejlődni, és szeress problémákat megoldani. Ha ezek megvannak, akkor a szívedhez fog nőni ez a szakma. Persze nem hátrány, ha valaki tud logikusan gondolkodni, mert ez sokban megkönnyítheti a szakma elsajátítását.

 

A verseny után szeretném befejezni a jelenlegi tanulmányaimat, és utána még a Mérnök Informatikus alapszakot elvégezni. A tanulmányaim végeztével olyan munkalehetőséget szeretnék magamnak keresni, amiben kamatoztathatom a felkészülésen megszerzett tudást.

 

A felkészülésre az egész nyári szabadidőmet rááldoztam, ezért lekellett mondanom és le is kell a hobbijaimról egy ideig. A verseny miatt az iskola is háttérbe szorul. Természetesen ezt nem bánom, az embernek áldozatot kell hoznia a sikerért és ilyen lehetősége az embernek egy életben egyszer adatik meg.

 

A felkészítőimben leginkább azt kedvelem, hogy segítőkészek. A felkészülés alatt mindenben segítettek engem, felmérték a képességeimet. Pedagógusok is, mert eldöntik, hol van szükségem segítségre és mire kell magamtól megoldást találnom. A felkészítőim magasan képzettek, nagy versenytapasztalattal rendelkeznek.

 

Három tanácsom van a nemzeti válogatón elindulóknak:

– Tisztességesen készüljetek a kiadott anyagokból, már ez is a javatokra válhat munkahelyen.
– Fontosnak tartom, hogy a Ciscoval, Windowsal és Linuxal egyaránt barátkozzatok meg, ebből előnyt tudtok magatoknak kovácsolni.
– Ne sajnáljátok a szabadidőtöket a versenyre való felkészülésnél, higgyétek el a sok készülés meg fog térülni.

Közösség

Facebook

Flickr