Berdár Bernadett

Berdár Bernadett
Szakma: Virágkötő (Floristry)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: Boros Attila

Szeretek belépni a virágboltba, szeretem a fogadó, környezetet. Megnyugtat a növények látványa, illata, tapintása. Minden nap valami újat hozhatok létre, ha sokszor nem is maradandót, de valami személyre szólót. Az emberek korától, nemétől, személyiségétől függően minden egyes csokornál, dekorációnál játszhatok a színekkel, a virágok habitusával, jelentésével és ez izgalommal tölt el. Jó érzés látni, hogy valakinek örömet okozok egy általam készített munkával, legyen az egy vevő vagy a legjobb barátom.

 

Kiskorom óta vonzanak a növények, a természet. Gyerekként nem játékokra vagy édességre költöttem a zsebpénzem, hanam a gyűjteményből még éppen hiányzó virágra. Már óvodásként sűrűn látogattam a közeli virágboltot, ahogy iskolás lettem kedvtelésből ingyen be is segítettem, amiben csak tudtam. Az általános iskola után jelentkeztem több kertészeti középiskolába is, de végül szüleim tanácsára egy humán gimnáziuma mentem. Családom nyomására elvégeztem egy gazdasági felsőfokú képzést, de rájöttem, hogy nagyon rossz úton járok. Egyik napról a másikra kitisztult a kép a fejemben, és eldöntöttem: Márpedig virágkötő leszek!

 

Ebben a szakmában úgy érzem a legfontosabb a szakma iránti szenvedély, és utána jön minden más. Ha ez nincs meg, nem érdemes belevágni ebbe a szakmába, mert könnyen belefásulhatsz. Mint minden szakmának, a virágkötészetnek is vannak árnyoldalai, amit a szakma iránti alázattal szeretettel, szenvedéllyel lehet leküzdeni. Fontos, de fejleszthető készségnek gondolom a technikai tudást, a térlátást, a színérzéket, stílusérzéket. Egy jó szakember alapkészségei között szerepel a képzelőerő, a kreativitás, önkifejezés, az egyediségre való törekvés és az anyagtakarékosság.

 

Az EuroSkillsre történő felkészüléskor megragadtunk minden kínálkozó lehetőséget. Külső szemlélőként ellátogatunk tavalyi világbajnokságra, rendezvényeken, neves magyar virágkötők bemutatóin, kiállításán veszünk részt. A szakma legfontosabb tényezői a kreativitás és a technika. Mint kiderült, mindkét terület fejleszthető, és a felkészüléskor volt szerencsénk a szakma legjobbjaitól eltanulni a technikai megoldásokat, látni a kreatívitásukat.

 

Jelenleg az időm 90%-a, az alvással töltött éjszakákat leszámítva a szakmám gyakorlását teszi ki. Heti öt- hat napokat dolgozok a virágboltban napi 10 órában, ha épp az adott héten nincs lehetőség valamilyen felkészítőn résztvenni. Gyakran előfordul, hogy a fennmaradó 1-2 szabadnapomon felkészítőn veszek részt, illetve a szabadságom és a túlóráim nagy része felkészítés költségeit fedezi. Időbeosztásommal teljesen meg akarok felelni a verseny elvárásainak.

 

A felkészítőimre felnézek, a technikai tudásuk, egyedi önkifejezésmódjuk, kreativitásuk, és szakma iránti tiszteletük, szenvedélyük miatt. Példaképet látok bennük.

Közösség

Facebook

Flickr