Bora László

Bora László
Szakma: Vállalati ICT Team
Iskola / munkahely: -
Szakértője: Sisák Zoltán

Az első számítógépemet hétéves koromban kaptam amikor első osztályos lettem és rajongtam a számítógépes játékokért. Nem volt konkrét elképzelésem a szakirányokról, egyszerűen csak érdeklődtem. Később informatikát tanultam a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában. Itt mélyebben megismerhettem a számítógépes hálózatok világát ami magával ragadott, egyértelművé vált számomra, hogy ez lesz az a terület amivel foglalkozni szeretnék.

 

Az informatika dinamikusan fejlődik, mindig van lehetőség újat tanulni. A hálózatok a szakma egyik legkreatívabb területe, egyre újabb és jobb technológiák fejlődnek ki, amikkel lépést kell tartani.

 

Az Euroskills kiváló lehetőség, hogy összemérjem tudásomat Európa fiatal szakembereivel. Segít elmélyíteni szakmai ismereteimet, amit majd a munkahelyemen felhasználhatok. Szakmai alázatra és kitartásra nevel, hiszen rengeteg munkával és áldozattal jár a felkészülés. A hálózati rendszergazda versenyszám egy csapatverseny, ezért a készülés abban is segít, hogy csapatban, hatékonyan tudjak dolgozni.

 

A nemzeti válogatóra való felkészülés során körülbelül 1 hónap tiszta munkát fektettünk a készülésbe, ami azt jelenti, hogy heti 30-40 órában gyakoroltunk. Az Európai döntőre körülbelül 2 hónap a tiszta gyakorlati felkészülés, hasonló ütemtervben, emellett 50 óra elmélet lesz még. Nagyon sok segítséget kapunk a felkészüléshez, az eszközök és a költségek tekintetében is. Ahogy közeledik a verseny, úgy egyre kevesebb időm van filmeket nézni, csavarogni és nyaralni, de úgy gondolom, hogy a cél érdekében megéri meghozni ezeket az áldozatokat.

 

Ebben a szakmában fontos a reál beálítottság, jó logikai képességek kellenek, fel kell ismerni az összefüggéseket és át kell látni a bonyolultabb rendszereket. Nem feltétlenül kell matek zseninek lenni, de előny, ha a matematika jól megy. Emellett fontos a pontosság és a megfontoltság, hiszen egy rossz döntés vagy technikai megoldás akár egy nagyvállalat rendszerét is képes tönkretenni. Egy informatikai rendszert több ember üzemeltet, ezért az egyéni tudás mellett tudni kell együttműködni a munkatársainkkal is.

 

A verseny után szeretnék mérnök informatikusként diplomázni. Az egyetem alatt szeretném megalapozni a karrieremet, gyakornokként dolgozva, jó referenciát adó cégnél. Az informatikában rendkívül fontos az idegen nyelvek ismerete, ezért többet tanulok nyelvet, hogy külföldön is szerezhessek szakmai tapasztalatot.

 

Ha válogatóversenyre készülsz és segítségre van szükséged, akkor nyugodtan fordulj tapasztalt versenyzőkhöz, vagy szakemberekhez. Nem tudni valamit és segítséget kérni nem szégyen.

 

A felkészítőimben azt szeretem, hogy ha valamiben segítséget kérek támpontokat adnak, de nekem kell megküzdeni a feladattal és leküzdeni a kihívásokat.

Közösség

Facebook

Flickr