Fehér Zsuzsanna

Fehér Zsuzsanna
Szakma: Ápolás és gondozás (Health and Social Care)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: György Annamária

Az EuroSkills felkészítés segít, hogy ismereteimet készség szintre fejlesszem. Megtanulok profin csapatban dolgozni. Új elméleti ismeretekkel és gyakorlati tippekkel gazdagodtam. Segített legyőzni a lámpalázamat, illetve megerősítette a páciensektől eddig is kapott pozitív visszajelzéseket.

 

A szakmám – a hivatásom – az életem. Sokat jelent nekem, hogy segítségre szorulókkal foglalkozhatok. A bonyolult helyzetek megoldásán kívül örömet ad,hogy egy beteg egy napját, de lehet, hogy az egész életét szebbé, jobbá tehetem. Szeretek a betegekkel hosszabb időn keresztül foglalkozni, mert megismerhetem őket, a családjukat és szerteágazó poblémáikat, lehetőségem nyílik nem csak a gyógyulás folyamatában segédkezni, de segítséget tudok nyújtani a beteg környezetének is a megváltozott helyzet elfogadásában és az alkalmazkodásban.

 

Kisiskolás koromtól kezdve tudtam, hogy segíteni szeretnék másokon. Gyerekként imádtam az állatokat, így eleinte állatorvos szerettem volna lenni, egészen középiskolás koromig. Ahogy megtanultam magabiztosan kommunikálni az emberekkel, ez a segíteni akarás egyre inkább az emberek felé irányult. Az első napon, amikor betegekkel foglalkozhattam, nyilvánvalóvá vált, hogy ez az én utam.

 

Ápolóként jó kapcsolatteremtő  készségek nélkül nem lehet boldogulni, csak úgy, mint végtelen türelem és tapintat nélkül sem. Fontos, hogy ne lehessen az ápolót kihozni a sodrából, képes legyen határozottan fellépni, ha kell. Az ápolóknál nincs olyan pillanat, amikor csak egy dolgot csinálnak. Egyszerre kell logikus, tervező, folyamatokban gondolkodó szakembernek lenni, és segítő, a beteg lelkével törődő barátként dolgozni, a piszkos és nehéz feladatokkal harcosként boldogulni.

 

Mindent beleadok a versenyre való felkészülésbe. A  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, és a GYEMSZI messzemenően támogat, így anyagi lemondással nem jár a felkészítés. A szabadidőről, pihenésről való lemondás sajnálatos tény, azonban nem örökre szól és nemes cél érdekében történik, ez pedig motiváltan tart. Felkészülésünk 8 hétig tart, ami néha soknak, néha kevésnek tűnik, de nagyon intenzív.

 

Első tanácsom a jövő versenyző ápolói számára, hogy értsék meg: sem az elméleti tudás, sem a gyakorlati tapasztalat nem képes ellensúlyozni a betegekkel való megfelelő kommunikáció képességét! Másodszor: minél hamarabb kezdjenek gyakorolni angolu! Könnyen és gyorsan lehet fejleszteni az angoltudást, ne halogassák, mert sok kellemetlenségtől kímélik meg így magukat a verseny során. Harmadszor: mindig higgyenek magukban, a képességeikben és ne féljenek megmérkőzni.

 

A felkészítőimben azt értékelem a legjobban, hogy igyekeznek megerősíteni az önbizalmamat és segítenek abban, hogy kibontakoztassam a magamban lévő képességeket. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyan felkészítőim vannak, akikkel a nézeteink az ápolásról nagyon hasonlóak, így kölcsönösen becsüljük egymást.

Közösség

Facebook

Flickr