Felbert Attila

Felbert Attila
Szakma: Ács (Carpentry)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: Dr. Hantos Zoltán

Szeretem, hogy ebben a szakmában nincs megkötve, hogyan kell elvégezni egy feladatot. Az én kreativitásomra van bízva, hogyan oldom meg azt. Ahány ember, annyiféle megoldás, így minél több munkahelyen dolgozom, annál többet tanulhatok másoktól. Szeretem, ahogy egy betonra rajzolt ábrából, vagy épp egy deszkából vagy pallóból készített zsinórpadból elkészül akár egy bonyolultabb szerkezetű tető is.

 

Családomban ketten is asztalosként dolgoznak. Már kiskoromban ott voltam mellettük, és segítettem amiben tudtam. Megtetszett a szakma, a gépek is megvoltak hozzá, így én is asztalosnak iratkoztam be. Közben építkeztünk, így volt szerencsém tetőszerkezetet állítani. Elvégeztem az ötéves asztalos képzést, majd két év alatt leérettségiztem. Ezt követően visszairatkoztam másodszakmára ács-állványozónak, amit most végeztem el.

 

Az ácsoknál mindenféleképpen szükséges a kézügyesség, és hogy érdekelje a szakma. Nem árt egy kis erő se, mert ha nincs daru az építkezésen, akkor kézi erővel kell a nehéz szarufákat emelgetni. Jól kell teljesíteni csapatban is és egyénileg is. Nem jó, ha valaki tériszonyos mert az már rég rossz, ha valaki úgy megy fel a tetőre vagy az állványra, hogy fél.

 

Részt veszek az Erasmus + Program keretében egy féléves németországi szakmai gyakorlaton, amelyet a verseny után kezdek meg. Itt remélhetőleg sok új dolgot tanulok majd. Ha letelt a fél év hazajövök és Ausztriában, a határ közelében szeretnék ácsként elhelyezkedni.

 

A verseny sokat segít a szakmai fejlődésemben: segít értelmezni egy különleges a feladatotés segít összeszokni a csapattárssal. Megtapasztaljuk, kipóbáljuk, hogy a feladat bizonyos részei kinek mennek jobban így a versenyen már mindenki azt csinálja amihez a legjobban ért.

 

A verseny válogatóira való felkészülés nagy részét iskolaidőben és délután végeztük.  A Euroskillsre egy 2 hónapos intenzív felkészítésen veszünk részt. Szerencsére az iskolánk támogat minket és biztosít nekünk szerszámot és helyet ahol tudunk gyakorolni.  Míg tart a felkészítés kevesebb a szabadidőm, nem tudok annyit foglalkozni a barátnőmmel, aminek nem is örül, de megérti.

 

Ha valaki versenyzésre szánja el magát, akkor kötelezze el magát a verseny mellett, és ha teheti csak a felkészítésre koncentráljon. Sok gyakorlással bármit elérhet. Hasonló szellemben készítenek fel bennünket is. A mestereink azonnal segítenek, ha a bármi gondunk van. A saját szabadidejüket is rááldozzák, hogy felkészítsenek minket a versenyre.

Közösség

Facebook

Flickr