Gál Mónika

Gál Mónika
Szakma: Ápolás és gondozás (Health and Social Care)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: György Annamária

Mindenképpen olyan szakmát szerettem volna választani, ahol emberekkel vagyok körülvéve. Egyik szerencsés tulajdonságom, hogy sokakkal megtalálom a megfelelő hullámhosszt, és bármiről el tudok beszélgetni akármeddig. Ez jól jön a betegek és a hozzátartozóik esetében is. A szakmámban a legizgalmasabb, hogy nincs két ugyanolyan nap, két ugyanolyan beteg, és ugyanazt a betegséget minden ember másképp éli meg. Nincs jobb, mikor egy beteg megköszöni a munkámat, ha nem is szóban de akárcsak egy biccentéssel vagy egy mosollyal.

 

Az ápoló szakmában az empátia a legfontosabb. A jó ápoló bele tudja magát élni a beteg helyébe, át tudja érezni a beteg panaszait és problémáit. A második tulajdonság, ne munkának fogja fel hanem hivatásnak. A harmadik tényező, hogy mindig képezze magát, hiszen a betegségek folyamatosan változnak, mutálódhatnak, egyszerre több tünetet is produkálhatnak. A negyedik szempont, hogy legyen valami hobbija vagy szórakozása, amellyel levezetheti a a kórházban őt ért atrocitásokat. A legtürelmesebb ember is türelmetlenné és agresszívvá válhat, ha megbetegszik.

 

Nagypapám orvos, apukám orvosira járt. Pályaválasztáskor megkérdeztem apukámat, és ő az ápolónői szakmát ajánlotta. Ezért a gimnázium befejezése után egészségügyi szakközépiskolába jelentkeztem. Nagyon élveztem, és egy percre sem bántam meg. A gyakorlatok ideje olyan hamar eltelt, hogy észre sem vettem. A szakmai vizsgámat az idén tettem le 96% os eredménnyel, s ez hiteles visszajelzés nekem, hogy jó vagyok a szakmámban.

 

Rengeteg szabadidőt és energiát fektettem a felkészülésbe, az első és a második fordulóba egyaránt. Most is állandóan tanulok. Minden szabadnapomon idegen nyelvű szövegeket próbálok memorizálni. Beiratkoztam egy tanárhoz, akihez heti rendszerességgel eljárok. A felkészítések ideje alatt is próbálom a maximumot kihozni, hogy minél előbb elsajátítsam a tananyagot. A gyakorlatok alatt rengeteget jegyzeteltem, amit a munkahelyemre is beviszek, hogyha esetleg több időm van, bent is tanulhassak. A valódi lemondás, hogy nagyon keveset találkozunk a párommal. Az anyagi ráfordítás, ehhez képest minimális.

 

Felkészítőim legjobb tulajdonsága a hihetetlen közvetlenség. Ha bármi problémánk van, mindenben segítenek és ez szerintem nagyon fontos egy ilyen horderejű verseny felkészítése alatt.

 

A verseny után le szeretném tenni az angol középfokú nyelvvizsgát, és újra szeretnék érettségizni biológiából, hogy elég pontom legyen a főiskolára. A tanulás mindig is fő szempont volt az életemben. Erre a legfőbb példa a hatvannégy éves mamám aki most szerezte meg jogi diplomáját. Úgy gondolom, soha nem késő.

Közösség

Facebook

Flickr