Hefkó János

Hefkó János
Szakma: Kőműves (Bricklaying)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: Dr. Vidovszky István

Én a szakmámat úgy választottam hogy édesapàm is kőműves, és néha elmentem vele dolgozni. Megtetszett, ezért kőművesnek tanultam. Jó érzés, ha készen van egy ház, és a tulajdonos elégedett. Én minden munkafolyamatot szeretek a szakmámban. Nem vagyok finnyás, minden feladatot a legjobb tudásom szerint végzek el. Ha valami nem megy, segítséget kérek a kollégáimtól.

 

Négy évig jártam abba az iskolába, ahol 11. és a 12. osztályban tanultam a szakmát. Az első évben tanműhelyben voltam a második évben pedig már gyakornokként tanultam a házépítést. Bizonyítvány után annál a cégnél helyzkedtem el, ahol gyakornok voltam. Itt készültem a tavalyi világbajnokságra. Most kaptam egy jobb ajánlatot, így most már másik építőcégnél dolgozom. Szerencsére mindkét tulajdonos támogatta a felkészülést, így most is szabadságot kapok, a felkészülés heteire.

 

Az Euroskills és a Worldskills felkészülés is nagyon fontos a szakmai előrehaladásomban, mert amit tanulok a felkészítőimtől, a munkahelyen azonnal hasznosítani tudom, sőt tovább is tudom adni.

Az a tervem, hogy megszerezzem a mestervizsgát a verseny után. Ki szeretnék menni külföldre dolgozni. Ha majd meglesz a kellö tapasztalatom, szakoktatónak mennék el, és tovább adnám azt, amit a verseny felkészülési ideje alatt és a szakmában tanultam meg.

Itthon mindent vakolunk és eltüntetünk. A versenyen csak tégla van, boltívek, és különleges megoldások. Minden látszik, és miliméterre pontosnak kell lenni. Nem szabvány magyar téglákkal fogok dolgozni. A felkészülés több hónapon keresztül tart, arányosan elosztva, előre kijelölt heteken. Elintéztem, hogy elengedjenek a munkahelyemről. Egy felkeszülés reggeltől délutánig tart, van amikor csak rajzot és tervezést tartalmaz, van amikor a falazási sebességet és a pontosságot gyakoroljuk.. Mindig próbálom kihozni a tudásom legjavát, hogy jobban sikerüljön a falazat. A felkészítőimben nagyra tartom, hogy mindent meg lehet velük beszélni. Ha elrontok valamit, akkor a nap végén megbeszeljük a hibákat és a fejlődési lehetőségeket. Nagyon segitőkészek.

 

Ha nálam érdeklődne egy fiatal kőműves, aki gondolkodik a nemzeti válogatóra jelentkezésen, akkor a következőkről beszélnék részletesen neki:

 

Mindent adjon bele a felkészülésbe.
A sorrendiségre és a munkatervezésre sokkal jobban ügyeljen, mint általában a hazai szakemberek.
Sokat gyakorolja a pontosságot  (pl méretek, síkok, függők)

Közösség

Facebook

Flickr