Horváth József

Horváth József
Szakma: Villanyszerelő (Electrical Installations)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: Kummer Zoltán

Amióta az eszemet tudom villanyszerelő szeretnék lenni. Édesapám nagyban hozzájárult a szakmaválasztásomhoz. Az első eszköz, amit egyedül összeraktam az egy egyszerű hosszabitó volt, hétéves koromban. Persze akkor még nem tudtam mit, miért kell, de tökéletesre sikerült.

 

Mindent szeretek a villanyszerelésben a véséstől kezdve az elektronikák összerakásáig, persze módjával. Teljesen el tudok merülni egy-egy feladatban és akkor csak az aktuális feladat létezik.

 

Az Euroskills verseny lényegében egy többlépcsős komplex szakmai továbbképzés, tudást és jó kapcsolatokat lehet vele szerezni. És egy hatalmas nagy buli. Az biztos, hogy a verseny után befejezem az egyetemet, de még nagyon képlékeny, hogyan lesz azután.

 

Varga Mátyás és Horváth József segítségével a 2009-es Szakmasztáron harmadik lettem, és megadták a szakmunkás bizonyítványt. Apával készültem tovább a versenyekre. A 2009-es EuroSkills válogatón, baleset miatt csak a 6. helyen végeztem. 2011-ben Worldskills válogató nagyon izgalmas volt, a három körös válogató helyett lett egy 4. kör is ahol márt csak ketten versenyeztünk. Egy buta hiba miatt fél ponttal lemaradtam az első helyről. Elérkeztünk 2014-be Euroskills válogatót végre sikerült megnyerni, így lehetőséget kaptam bizonyítani a nemzetközi porondon. Édesapám mindegyik versenyemen felkészített és jelen volt és támogat, ahol csak tud.

 

A sok gyakorlás mellett még rengeteg minden kapcsolódik a felkészüléshez, például a sport (AIKIDO). Az biztos, hogy a 2009-es SZKTV-re már készültem és folytattam a felkészülést 2011-es Worldskills végéig. Sajnos 2012-ben a kamara nem indított villanyszerelő versenyzőt, a 2013-as Worldskills-re meg már túlkoros voltam, így ez idő alatt egyáltalán nem készültem. Mikor kiderült, hogy lesz a 2014-es Euroskills, otthon felállítottam egy OSB lap falat, meg csatornákat és szerelvényeket szedtem össze a gyakorláshoz, ehhez pluszba jönnek az elosztó szekrények és elektronikák kötözése. Ezekkel készültem fel a válogatóra, amit sikerült megnyerni. Most az eddigi lehetőségeimhez hozzájön a LEGRAND támogatása (még több csatorna, szerelvény stb.), amivel versenyig folyamatosan gyakorolni fogunk.

 

A jövő versenyzőjének! Ha szerszámmal dolgozol (főleg késsel), mindig figyelj oda, hogyha anyaghibás a munkadarab és megszalad a szerszám, ne álljon beléd, se másba. Pontokat veszítesz vele és sok időt, amivel tuti elúszik a versenyed. Szerszámövvel érdemes dolgozni, mert gyorsítja a munkát, de csak akkor, ha be vannak gyakorolva a mozdulatok. Fejben mindig előrébb kell járni egy-két lépéssel a munkafolyamatban, hogy ne legyen holtidő.

 

A villanyszerelő szakmában, jó fej, laza felkészítő csapat van. Mindent megtesznek, hogy a versenyző eredményesen fel tudjon készülni.

Közösség

Facebook

Flickr