Kálnai Levente

Kálnai Levente
Szakma: Bútorasztalos (Cabinetmaking)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: Győry Csaba

A fával való munka azért jó, mert kés segítségével is maradandót alkothatok. Hihetetlenül változatos, természetes anyag, aminek színe, illata, sokféle mintázata van. Szeretek faragott tárgyakat, intarziákat, apróbb különlegességeket készíteni, és ilyenkor tudom azt,hogy a fa a belefektetett munkám által tovább él, valakinek örömet fog okozni.

 

Általános iskola óta faragok. Több szakmai versenyen is részt vettem, valamint egy hárfakészítő mester műhelyében inaskodtam az iskola mellett. 2013-ban a Lipcsében megrendezett WorldSkills szakmák olimpiáján bútorasztalos kategóriában 16. helyezést értem el.  2013 szeptemberében kezdtem meg  faipari mérnöki tanulmányaimat a Nyugat-magyarországi Egyetemen .

 

A versenyfelkészítés folyamán a fizikai, szellemi és szakmai képességeimet feszegetem. Felkészülésünk hónapokig tart, reggeltől estig sok energiát felemésztő fizikai munkát végzünk. Rá vagyunk kényszerítve, hogy párhuzamosan dolgozzon az agyunk és a kezünk.  A különleges technológiák, rendhagyó feladatok miatt minden téren fejlődünk.   A tavalyi WordSkills-el  ellentétben, idén egy 3 fős asztalos csapatban versenyzem.  Immár nemcsak magamért felelek, hanem másik két  tehetséges fiatallal  működök együtt. Mások fejével is kell gondolkodnom.

 

Ebben a szakmában a saját kezű munka, térlátás, türelem, akaraterő és szívósság számít, hiszen ha valami nem sikerül elsőre, még nem biztos hogy némi gyakorlás után sem fog sikerülni.  Kell a fegyelem és a tisztelet az elektromos berendezések használatakor is, mert egy egyengető gyalugép, vagy egy esztergapad mindig erősebb lesz, mint az aki működteti.

 

A versenyfelkészülés az asztalosoknál igen összetett. Több hónapon keresztül gyakoroljuk az előre megadott feladatot, az ország különböző pontjain. Mindenhol eltöltünk pár hetet, így szokjuk csak igazán az idegen környezet hatását. A felkészülésen és a versenyen is használhatunk saját kedvenc vagy jól bevált szerszámokat a többi mellett. Leginkább a szabadidőről való lemondás teszi nehézzé a felkészülést, amihez néha igen sok akaraterőre van szükség, főleg a hét vége felé.

 

Felkészítőim kiváló szakemberek, és jó barátok is, akik mindig tudják, hogy nekünk mi a legjobb. Vezetnek, méghozzá úgy, hogy magunk jöjjünk rá a problémára, vagy annak megoldására, és ha megvan, még akkor is mutatnak valami mást ,valami újat, ami szintúgy célravezető, és tanulságos. Mindemellett partnerek a hülyeségben és a jó hangulatuk , pozitív hozzáállásuk bármikor kihúz minket a mélypontból!

Közösség

Facebook

Flickr