Kunfalvi Melinda

Kunfalvi Melinda
Szakma: Virágkötő (Floristry)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: Boros Attila

Szeretek új dolgokat létrehozni, szeretem látni, hogy egy egyszerű dologból – legyen az akár egy növény levele – milyen nagyszerű, izgalmas és érdekes dolgokat lehet létrehozni. Szeretem, ha meg vannak elégedve a munkámmal, ha örömöt okozhatok egy-egy szülinaposnak, menyasszonynak.

 

Igazság szerint beleszülettem ebbe a szakmába. Anyukámnak húsz éve van virágüzlete. Kezdetben nem rajongtam a szakmáért. Gyönyörű, érdekes, izgalmas, és soha nem unalmas ugyan, de láttam az árnyoldalát, a hajnali keléseket, az ébren töltött éjszakákat, a nehezen tisztán tartható környezetet, az örök mókuskereket, és az áldozatokat, amit anyukám hozott a munkájáért. Az iskolai évek alatt jöttem rá, hogy ez az a hely, ahol ki tudok bontakozni, amiben sikereket érhetek el, és ami olyan változatos, hogy garantáltan nem fogok soha unatkozni. Ez az, amiben jó vagyok.

 

Egy jó virágkötő legfontosabb tulajdonsága, hogy van „szeme”. Látja a dolgokat. Belelát, átlátja, rálát. Érzi. Ha nincs érzéke a virágkötészethez, elveszett. Az is fontos, hogy ügyes keze legyen. Pontos, precíz, gyors. Harmadikként említeném a jó kommunikációs készséget. Egy virágkötőnek el kell adnia a vásárlónak a virágot, az áruját. Ehhez jó kereskedőnek kell lenni, amihez elengedhetetlen a mosoly, a kedvesség.
Fontos, hogy kitartó legyen. Hiszen mint minden más, ez a szakma is szintekre, lépcsőfokokra épül. Nagyon fontos önmagunk továbbképzése is, hiszen viszonylag gyorsan változik a divat a virágkötészetben is.

 

Minden tőlem telhetőt megteszek a jó szereplésért az EuroSkillsen. Az utóbbi másfél évben első helyre tettem a versenyt. Minden lehetőséget megragadok (bemutatók, workshopok), és szívesen segítek a kollégáimnak. Nem tartom problémának, ha a felkészülések a szabadnapjaimat veszik igénybe, hiszen ez most fontosabb. Igyekszem az időmet is úgy beosztani, hogy semmilyen lehetőségről ne maradjak le. Ebben nagy segítségemre van, hogy anyukám a főnököm, így könnyebben szabaddá tudom magam tenni, ha van előre tervezett programom.

 

Rengeteget tanulok hosszú évek óta pályán lévő emberektől, mester virágkötőktől. Ezt a tudást nem csak a versenyen, hanem később is hasznosítani tudom. A felkészülés az önismeretemet fejleszti, nagyon sokat tanulok az emberekről, az életről, a világról, sorsokról, és önmagamról.

 

Mesterem elképesztő szakmai tudással rendelkezik, rengeteget tanulok tőle mind szakmailag, mind emberileg. Mindent megtesz, és a nélkül tanít hogy ránk erőltetné a stílusát. Felnyitja a szemünket, szélesíti a látókörünket. Nem csak szakmai fogásokat tanulok tőle, hanem a hétköznapi életben hasznos emberi tulajdonságokat is.

Közösség

Facebook

Flickr