László Attila

László Attila
Szakma: Bútorasztalos (Cabinetmaking)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: Fekete Zoltán

Nagyapám, édesapám, bátyám is asztalos. Kicsi műhelyünkben már egész pici koromban fúrtam, faragtam a felnőttek között. Korán látták a szüleim, hogy ügyesen fogom a szerszámokat, ezért beírattak egy faragó szakkörbe. Én minden héten szorgalmasan jártam farigcsálni egy népi iparművészhez. Tizenkét éves koromban zsűrizte le az első sótartómat a budapesti Hagyományok Háza. A faragás most is fontos, azóta is készítek népművészeti tárgyakat kézi faragással. Már 20 lezsűrizett alkotásom van, pl.: borotvatok, kulacs, mángorló, tükrös, szék, szuszék, mozsár, diótörő tál. Tagja vagyok, a Velemi Népművészeti Stúdiónak ahol havi rendszerességgel összejövünk, dolgozgatunk, kiállításokra járunk. Természetes volt, hogy a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola bútorasztalos szakmára jelentkeztem. Az SZKTV-n 4. helyezést értem el és jeles szakmunkás bizonyítványt kaptam 2013-ban.

 

Az asztalos szakma szépsége, hogy néhány szőrös deszkából egy- két hét alatt gyönyörű szekrény lesz. Hátránya viszont, hogy mindez nehéz fizikai munkával valósítható meg. A szakmát csak azt tudja szívvel- lélekkel csinálni, aki igazán szereti. A szakma szeretete nagyon fontos. A nehéz munkához jó fizikai erőlétre, és kitartásra is nagy szükség van. Az asztalosság megköveteli a precízséget, pontosságot.

 

A felkészülés legnagyobb előnye, hogy sok helyen dolgozunk, sok szakemberrel találkozunk, ezért mindenhol új dolgokat, jó megoldásokat tanulok. Remélem ezeket, jól tudom hasznosítani majd a versenyen. A családi nyaralás idén emiatt elmaradt, de majd jövőre bepótolunk.

 

Az oktató tanácsait komolyan kell venni annak, aki ilyen versenyre jelentkezik. Mivel a feladatot időre kell teljesíteni, nagyon fontos a szintidő. Fontos még az otthoni gyakorlás, és a precíz, pontos munkavégzés. A mesterekben tetszik, hogy nagyon közvetlenek segítőkészek, de ha valami nem sikerül egészen jól, azt azonnal a szemembe mondják, és elmagyarázzák, hogy hogyan kellett volna csinálni.

Közösség

Facebook

Flickr