Molnár János

Molnár János
Szakma: Mechatronika (Mechatronics)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: Dr. Jánosi László

Gyerekkorom kimondhatatlanul nagy százalékát töltöttem legózással, és még most is nagyon szeretek építeni és tervezni. Ez a legfőbb oka annak, hogy a mechatronikát választottam érettségi után. Rögtön az elején kényszerű alkut kellett kötnöm, mert kiderült, hogy a felvételik után megteltek a helyek. Én lettem a „plusz egy fő”.  Ennek ellenére is ragaszkodtam a mechatronikához. Végül az első év vége előtt egy hónappal szabadult fel egy hely.

 

Csapatban dolgozva kifejezetten élvezetes csinálni, bár rengeteg fejfájást okoz, ha valami nem úgy megy ahogy kéne. A folytonos technológiai fejlesztésekre, technikai újításokra azoban még mindig tátott szájjal bámulok, mint egy kisgyerek a legóboltban.

 

A mechatronikában legalább egyéves folyamatot kell végigküzdened, hogy egyáltalán esélyed legyen nemzetközi versenyen elindulni. A technikumban országos második lettem a mechatronika OSZTV-n, ahol egy standnál versenyeztünk a  WorldSkills jelöltjeivel. A verseny után pár hét múlva felhívtak, és bekerültem én is a jelöltek közé. Itt a közel egy éves selejtezők alatt ketten maradtunk bent a csapattársammal, így mi mehettünk a tavalyi világbajnokságra.  Most pedig nekünk van újból esélyünk nekifutni a francia szervezésű EuroSkillsnek. A felkészítők végtelenül korrektek és közvetlenek. Minden problémával nyugodtan lehet fordulni hozzájuk.

 

Az  alapvető műszaki beállítottság elengedhetetlen. Enélkül olyan lenne az egész, mint egy lovat felrakni a fára: nem lehetetlen, de marha nehéz és fölösleges.  A nyitottság, érdeklődés a fejlesztések iránt nagyon fontos a szinten maradás miatt. Előny, ha tudsz és szeretsz csapatban dolgozni, de az önálló munkavégzés nélkül nem maradsz talpon.

 

A felkészülés a szakmámhoz szükséges tudásanyagot karbantartja. A  jelenlegi gépészeti tanulmányaimhoz is sok pluszt tesz hozzá. A felkészüléssel bőségesen kamatoztatható tudás szerezhető, mert életszagú problémákat oldunk meg. Egyre inkább ismerik és elismerik itthon is ezeken a versenyeket. Ennek köszönhetően az egyetemi életem is könnyebb lett.

 

Bátran mondhatom, hogy nagyon sok idő fekszik a versenyzésben. Felkészülésünk már két éve folyik. A nyár túlnyomó részét bent töltjük a Festo-ban. Kiegészítve a 2 óra oda-, és a 2 óra hazaúttal ez lefedi az egész napot. Pénzbe kerül az útiköltség és a napi étkezés, és az is hogy le kell mondani a becsúszó munkalehetőségekről. Hosszútávon ezek is nyomnak a latban.

 

Ha mechatronikában akarsz versenyezni, maradj motivált. Megfelelően gazdálkodj az időddel, állítsd fel már az elején a fontossági sorrendet. Kezdd el megszokni, hogy a szívás a lételemed lesz. De szeretni fogod!

Közösség

Facebook

Flickr