Schmidt Péter

Schmidt Péter
Szakma: Mechatronika (Mechatronics)
Iskola / munkahely: -

Az Euroskills versenyek segítségével megismerjük a legújabb technológiákat, amik az oktatásba nem férnek bele, vagy drágák az egyetemnek. Túl a szakmán, megtanulom jól beosztani az időmet, hogy akár szűkös határidő melett is összeszedetten tudjak dolgozni.

 

A mechatronika rengeteg területett lefed, így nem merem kijelenteni, hogy az egészet szeretem, de eddig minden tetszett. Ezek a villamos, pneumatikus és vezérlésekkel foglalkozó ágazatok.

 

Másik érdekes terület a gépek programfejlesztése, ahol nulláról fel kell építeni egy feladathoz a programot. Ilyenkorsorra jönnek a fejemben gondolatok. Próbálok rájönni az összefüggésekre, megtalálni a legjobb megoldást és a végén egy működő gépet kapok.

 

Eredetileg elektronikai technikusnak tanultam. Ez a mechatronikának szűk területét fedi le. Szerencsére a középiskolában jól felszerelt pneumatika és PLC terem volt. Egy alkalommal sikerült beszabadulnom oda, és onantól nem volt megállás. Sorra találtam ki a pneumatikus kapcsolásokat, PLC programokat. Mindig valami bonyolultabbat és összetettebbet.

 

Ezt az időt nem éreztem megterhelőnek. Nem volt semmi megszabva, csak amit én tűztem ki célul, így nem sajnáltam ráfordtani jó pár szabad délutánom. Később tanárom segítségével sikerült több országos versenyen is dobogós helyezéseket elérnem.

 

Nagy átörést jelentett, mikor továbbjutottam a SzakmaSztár mechatronika versenyén. A jó felkészítőknek és az új eszközöknek köszönhetően rohamos mértékben fejlődtem. Második fordulópontot a 2013-as WorldSkills jelentette. Itt tapasztaltuk meg igazán, hogy milyen is a nemzetközi színvonal. A 2014-es EuroSkills versenyre már ezek alapján készülünk.

 

A mechatronikában a jó kézügyesség vagy kreativitás nem sokat számít. A szakma inkább különleges gondolkodásmódot igényel. Segít átlátni az összetett rendszerek működését, megtervezni a program felépítését vagy akár a villamos/pneumatikus kapcsolásokat. Fontos képesség a szisztematikus hibakeresés. E nélkül a lehetetlennek tűnő hibák kijavítása rengeteg időt venne el az embertől.

 

A nyáron mindent a felkészülésre fordítok. A hosszabb nyaralás gondolata fel sem merült bennem. Igaz, voltak holtidők, de ilyenkor is a szakmán belül foglalatoskodtam. Sokszor egy érdekesebb, összetett feladat megoldása többett ér mint egy hetes felkészítés.

 

Ha mechatronikával akarsz foglalkozni, akkor a legfontosabb, hogy szeresd, és ne sajnáld ráfordítani a szabadidőd. Folyamatosan fejleszd magad. Ha elakadsz, ne add fel. Addig próbálkozz, míg nem sikerül. Készülj, hogy csapatban kell dolgoznod, ne akarj mindent magad csinálni.

 

A felkészítőim versenyzők voltak korábban. Így nem csak szakmai, versenyzői ügyekben is tudnak segíteni. Látom és tapasztalom, milyen sikereket érnek el a szakmában, és ez megerősít abban, hogy jó szakmát választottam.

Közösség

Facebook

Flickr