Szabó Sándor

Szabó Sándor
Szakma: Festő, díszítőfestő (Painting and Decorating)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: Csáki Csaba

A mi szakmánk nagyon sok elemből tevődik össze, így több mindent szeretek benne. Ilyenek például: a díszítő munkák (antikolások, aranyozások, faerezet festés…) tapétázás, és a hasonlóan nagy kifinomultságot és pontosságot igénylő munkák.

 

Szerettem nézni, ahogy az idősebb szakemberek dolgoznak nálunk, és így megtetszett a szakma. Érettségi után a egyértelmnű volt, hogy a festő szakmát választom. Az országos Szakma Kiváló Tanulója versenyen 1. helyezést értem el, így nem kellett már szakmunkásvizsgáznom az év végén, és megkaptam a bizonyítványt. Voltam Pozsonyban is egy kisebb kaliberű versenyen egy barátommal, ahol első helyezést értünk el. Tavaly részt vettem a Worldskills versenyen, ahol tizenegyedik lettem, kiválósági éremmel.

 

A Skills verseny számomra nagyon fontos. A nemzetközi színvonallal találkozom, ezért a felkészítés arra is jó, hogy megtudjam, milyen helyet foglalnak el a magyarok, és milyen helyet foglalok el én egy nemzetközi versenyen. Rengeteg új dolgot tanulhatok meg, amiket korábban még nem tudtam kivitelezni.

 

Ha festő akarsz lenni, akkor vedd figyelembe, hogy fizikai munkáról van szó, tehát valamennyi erőnlét is kell hozzá. Sokszor dolgozunk magasban, állványon, így a tériszony sem elhanyagolandó tényező. Egyéb alapkézségekhez tartozik még a jó kommunikáció (megrendelővel), a színekkel való tervezés, és nem utolsó sorban, kell hozzá egy jó adag elhivatottság.

 

Továbbra is a szakmámban fogok dolgozni a verseny után is. Igyekszem minél többet tanulni más szakemberektől, mert mindenki más-más technikával dolgozik, és sokszor tudok új ismeretekre szert tenni. Későbbiekben majd lehet, külföldön is kipróbálom a tudásomat.

 

Nálunk a felkészítés összesen körülbelül 3 hónapot tesz ki, ez még lehet több is, ha úgy gondoljuk, hogy szükség van még időre. Ha egy fiatal szakember versenyezni akar, akkor a festő szakmában a következő két szakmai dologban kell fejlődnie: pontosság, gyorsaság. A harmadik tényező pedig a magabiztosság.

 

A felkészítő mesterekben azt különösen szeretem, hogy őszintén megmondják, hogy az adott feladaton mik a hibáim, miket kell kijavítani, valamint azt is, hogy mi sikerült benne nagyon jól.

Közösség

Facebook

Flickr