Szőke Péter

Szőke Péter
Szakma: Hegesztő (Welding)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: Ifj. Benus Ferenc

Nem én választottam a hegesztést, hanem a szakma választott engem. Mindig is autószerelő akartam lenni. A középiskolát is közlekedési gépészként végeztem, ahol sokszor kelett hegeszteni és megtetszett. Már akkor jött az ötlet, hogy érettségi után hegesztőnek megyek, de inkább gépgyártástechnológia technikusit pályáztam meg de sajna rossz iskolát választottam.Nem tudtam érvényesülni így abba is hagytam. Ez után döntöttem úgy, hogy hegesztő leszek. Nem volt rossz döntés, nagyon jól esik hogy a szakma legjobbjai közé tartozhatok és ez állandó fejlődésre ösztönöz hogy minnél jobb lehessek.

 

A hegesztésben nagyon tetszik, hogy nélküle megállna a modern élet, mivel elengedhetetlen minden főbb területen: autógyártás,hajógyártás,csővezetékek,építőipar.

 

A felkészüléssel nagyon sok tapasztalatot tudok szerezni hisz szinte megállás nélkül végzem a munkát azokkal az eljárásokkal amik a versenyen lesznek, ezáltal egyre gördülékenyebben mennek a dolgok mind az anyag előkészítésekor mind a hegesztés végrehajtása során. Különösen jó hogy a legkorszerűbb hegesztőgépekkel dolgozunk így ezek beállítását és karbantartását is elsajátítom ami nagy előny az életben mivel ezek eléggé összetett gépek.

 

Szinte minden időmet a felkészülésnek szentelem mivel képességeimhez mérten a legjobb helyezést szeretném elérni a versenyen. Másodállásomról kelett még így lemondanom bár azt nem is sajnálom mivel végülis most azt csinálom amit szeretek és szeretnék is a jövőben.

 

Az én szakmámban nagyon fontos az erős koncentrációs képesség, jó kézügyesség,  türelem és persze nem utolsó sorban tanulékonynak kell lenni mivel nagyon sokféle ágazata van a szakmának. Elengedhetetlen a naprakészség, a gyakorlás.

 

A leendő versenyzőknek azt tudom tanácsolni hogy csak türelmesen, nyugodtan dolgozzanak a verseny alatt, a versenydrukk mindig ront a végeredményen.

 

A verseny után szeretnék mégtovább fejlődni és hegesztő szakmai oktatóvá válni hogy én is át tudjam adni tudásomat a következő generációknak úgy ahogy azt az én oktatóim tették.

 

Sok mindent szeretek a felkészítőimben de a legfontosabb hogy őszintén megmondják véleményüket a munkámról akkor is ha az nekem nem tetszik,  így mindig próbálok a jobbra törekedni hogy kivívjam elismerésüket.

Közösség

Facebook

Flickr