Balázs Dávid

Balázs Dávid
Szakma: Mechatronika (Mechatronics)
Iskola / munkahely: Debreceni Egyetem
Szakértője: Dr. Jánosi László

A kihívást és a változatosságot szeretem a mechatronikában. De ha csak egy dolgot lehetne mondanom, akkor az alkotás öröme lenne az. Amikor látod a kész, tökéletesen működő komplex szerkezetet, az érzés kárpótolja azt a szívást és fejtörést, ami azt megelőzte.

 

Első sorban a szakmai fejlődésben segít a versenyfelkészülés. Itt több, a valódi gyártósoron is megjelenő kihívással találkozunk, de mire oda eljutunk az éles helyzetekig, azok már nem fognak gondot okozni.

 

A felkészülés a szakmai nyelvtudásunkat is fejleszti, mivel a versenyfeladatokat már a felkészítések elejétől fogva angolul kaptuk meg, így korán megismerkedtünk az idegen szakszavakkal, megtanultuk az idegen nyelvű leírások értelmezését. A felkészülés segít még a hatékony időbeosztás kialakításában, a stresszes helyzetek kezelésében és a csapatmunkában.

 

Már fiatalon nagyon érdekelt az elektronika, ezért nem volt kérdés hogy általános iskola után olyan középiskolát jelöljek meg ahol elektronikai/elektrotechnikai ismereteket tanítanak. A középiskolai évek alatt tetszett meg igazán az automatizálás így a sikeres érettségi után maradtam az iskolában és jelentkeztem Automatikai technikusi képzésre. Végzősként bejutottam az OSZTV-re ahol a szakmámban 2. helyezést értem el. Az OSZTV-vel párhuzamosan elindultam a WorldSkills Sao Paulo 2015 Mechatronics versenyen ahol több kieséses forduló után nyertük el a külföldi versenyzés jogát a csapattársammal.

 

A mechatronikában fontos tényező a kreativitás mivel néha egy váratlan ötlet mentheti meg az adott helyzetet. Nem hátrány a jó problémamegoldó képesség és a logika sem. Kitartás és elszántság is szükséges a jó teljesítményhez, mert sokszor csak rengeteg kínlódás árán lehet eljutni a kitűzött célig. A mechatronika az élethosszig tartó tanulást testesíti meg. Mindig jönnek újabb és újabb eszközök, technológiák, és a jó szakember szinten tartja a tudását.

 

Mi lesz a verseny után? Mindenképp szeretnék a Debrecemi Egyetemen Mechatronika szakon tovább tanulni, majd elhelyezkedni a szakmában.

 

Rengeteg időt szentelünk a versenynek A Festo Kft laborjaiban készülünk fel Budapesten  Debrecenből a legelső IC vonattal indulunk a 2-4 napos felkészítésekre. Csak az utazás három óra oda. Visszafelé sokszor előfordult, hogy csak az utolsó személyvonatot sikerült elérnünk a felkészítés végeztével. A többi szakmai programot (pl.: egyéni felkészülést) nem is számolom.. Persze jelentős anyagi kiadással is jár ez az egész pl.:(utazás, étel, ital, stb.). Nem sajnálom a versenybe befektetett erőforrásokat mivel előbb utóbb úgy is megtérül a befektetett energia.

 

Ha a versenyzésen töröd a fejed, akkor a legfontosabb, hogy szeresd a szakmát, mert rengeteg időd megy el majd a felkészülésre.

 

A felkészítőink korábban versenyzők voltak, így ők tudják legjobban, hogy mire kell oda figyelni felkésztéseken és a versenyen. Rengeteg jó tanácsot kapunk tőlük.

Közösség

Facebook

Flickr