Fata Dávid

Fata Dávid
Szakma: Festő, díszítőfestő (Painting and Decorating)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: Csáki Csaba

A festő szakma szép és látványos szakma. Mi vagyunk az utolsók, akik a kivitelezésben részt vesznek. Rajtunk múlik a végső simítás, a látvány, amit mindenki vár. Szeretem látni, amikor összeáll egy kép a munkámról azok a finom kis részek, elválasztások és színek, amitől az egész  harmóniában van egymással. Jó látni, hogy milyen volt előtte és milyen lett utána.

 

Rengeteget fejlődtem szakmailag, és ha nincs a verseny, akkor sokkal több időbe telt volna, hogy eljussak a jelenlegi szakmai szintemre. Sok szakemberrel ismerkedhette meg, akiktől ugyancsak sokat tanulhattam. Legjobban annak örülök, hogy a jövőben is kamatoztathatom a most megszerzett tudásomat.

 

Nekem nagy elképzeléseim és nagy elvárásaim nem voltak a jövőt tekintve, szerettem volna egy jó szakmát és azt csinálni, amit szeretek. Régebb óta ismertem a festő oktatómat, aki végül is elindított ezen a pályán és ő kérdezte, hogy nem e lenne kedvem ehhez a “festegetősdihez”? Így aztán elkezdtem és megszerettem szakmát. A mesterem látta a szorgalmamat és a hozzáállásomat, így javasolta, hogy induljak a SkillsHungary versenyen, amit aztán meg is nyertem.

 

A festő egyszerű szakma mivel nem kell hozzá más csak egy ecset meg festék -, mondják sokan. Valójában sokkal bonyolultabb a szakma, ha valaki szépen és igényesen akar benne dolgozni. A festésben az a jó, hogy ha az embernek van egy kis szépérzéke és sok türelme, akkor gyakorlással minden fontos fogást meg lehet tanulni. Van, akinek ez gyorsabban megy, van, akinek lassabban áll a kezére, de kitartó munkával mindent meg lehet tanulni!

 

Én a verseny után is szeretnék a szakmámban dolgozni és még tovább fejleszteni a tudásomat, hiszen van még hova. Szeretném a fiataloknak is átadni azt, amit én megtanultam, így talán belőlük is lehet egyszer versenyző, vagy épp sikeres vállalkozó. Én is kitűztem magam elé, hogy megszerzem a mestervizsgát.

 

Sokat készültem a válogató versenyekre is és a WorldSkills versenyre is. Rengeteg időt fektettem bele a gyakorlásba, de ezt tudom, hogy csak a javamra fog válni a jövőben és nem elpocsékolt idő. Anyagiakban mindig volt, aki támogatott legyen az eszköz vagy anyag így arra nem kellett gondolnom és ezt tanulóként köszönhetem a gyakorlati tanműhelyemnek, jelenleg pedig a Trilak Kft-nek. Az otthoniak is támogattak teljes mértékben és mellettem álltak mindenben, amiért nagyon hálás vagyok nekik is.  A felkészítőimben szeretem, hogy egyenesek és meg mondják, ha valami nem jó és segítenek helyre állítani a hibát. Figyelembe veszik a képességeimet és ahhoz mérten adják a feladatokat, amit fokozatosan nem pedig egyszerre nehezítenek.

 

Ha a versenyen szeretnél indulni azt tanácsolom, hogy légy kitartó, ne add fel. Fogadd meg mind a szakmai, mind az életbeli tanácsokat is. Ne sajnáld az időt a gyakorlásra, mert amennyit beleteszel ebbe a dologba legalább annyit is fogsz kivenni belőle!

Közösség

Facebook

Flickr