Zilahi Krisztián

Zilahi Krisztián
Szakma: Mechatronika (Mechatronics)
Iskola / munkahely: Debreceni Egyetem
Szakértője: Dr. Jánosi László

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán tanulok Mechatronikai mérnöki MSc szakon, így az eddigi felkészítések alkalmával megismerkedtem a szakmám gyakorlati oldalával. Így a különböző mechatronikai rendszerekről mélyebb, összefoglaló tudást szereztem, melyet a később majd a munkavállalásnál biztosan fel tudok majd használni.

 

A mechatronika összetett szakma (gépészet, elektronika, informatika), ezért könnyen lehet benne vonzó részt találni. Az én kedvencem a PLC programozás, mivel átmenet képez a szakma három része között. Nincs annál jobb, mint amikor az általunk programozott berendezés ellátja az előírt funkcióját (mozog, mér, osztályoz, összeszerel), szóval azt teszi, amit mi szeretnénk.

 

A mechatronikában az átfogó szemlélet és az elhivatottság egyaránt fontos. Kitartás kell, hogy a sikertelenségek után se adja fel az ember, tudjon új ötletek mentén továbbhaladni. Nem egyszer előfordult, hogy bent éjszakáztunk az egyetemen, egyszerűen belefeledkeztünk a feladatba, nem akartuk félbe hagyni a feladatot.

 

Sokat teszünk a felkészülésbe. A felkészítések és válogatók, több mint egy éve kezdődtek. Szerencsére az egyetemen rugalmasan kezelték, hogy nem mindig tudtam ott lenni az órákon. A felkészítéseknek fix időpontjai voltak, így jól át kellett gondolni a többi versenyt és konferenciát, de előtérben mindig a WS felkészítések álltak. Tudtam, hogy ha nem ezt helyezem előtérbe, akkor nem tudom midig a 100 %-os formám hozni.

 

A verseny után mindenképpen szeretném befejezni a mester diplomám, ezt követően még nem pontosan tudom, hogy hogyan is lesz tovább. Lehet, hogy bele szeretnék kezdeni egy PhD képzésbe, de lehet, hogy az iparban szeretném hasznosítani az eddig megszerzett tudásomat. Ez nagyrészt a verseny utáni lehetőségeimtől függ, de mindig nyitott vagyok az új dolgokra.

 

A mechatronika szakma felkészítéseit a Festo Kft. biztosítja a versenyzők számára, ahol már az eddigi Skills versenyeken bizonyított ex-versenyzők a felkészítők, így pontosan tudják, hogy mik azok a fontos dolgok, amelyeket mindenképpen el kell sajátítani a verseny szempontjából. Szóval lényegében a „legjobbak”-tól tanulhattunk/tanulhatunk!

 

Aki egy nemzeti válogatóra készül, az már biztos, hogy nagyon sok dolgot elsajátított a szakmáján belül, de a felkészüléseket, esetleges háziversenyeket sosem szabad „nyűgnek” érezni. Ezen a szinten elengedhetetlen a szakmának, nem csak az ismerete, hanem a szeretete is. Fogadjátok meg a felkészítőitek tanácsait, bízzatok bennük!

Közösség

Facebook

Flickr