WorldSkills versenyek

WorldSkills - a szakmák olimpiája


A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló, a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills versenyek rendszere több mint hatvan éves múltra tekint vissza. A következő WorldSkills versenyre 2021-ben Shanghaiban fog sor kerülni.  

 

Jellemzők

 

Hivatalos résztvevők

Versenyző (Competitor, C)

A szakmában az adott ország által benevezett versenyző vagy csapat.  

Szakértő (Expert, E)

Olyan személy, aki országában szakmájának elismert, releváns tudással és tapasztalattal rendelkező művelője. Feladatköre hasonlít egy edzőére, a verseny előtt részt vesz a nemzeti válogatóverseny feladatainak összeállításában, a versenyző kiválasztásában majd felkészítésében, valamint a nemzetközi verseny előkészítésével kapcsolatos feladatokban. A versenyen a versenyzőjét kisérve közreműködik az adott szakma versenyének lebonyolításában és a versenyzők értékelésében. A magyar szakértők esetében alapkövetelmény a versenyek hivatalos nyelvének (angol, WorldSkills esetében még német, francia) erős középfokú ismerete.  

Versenyzői csapatvezetők (Team Leader, TL)

A versenyzői csapatvezetők a tagszervezet által kijelölt azon személyek, akiknek feladata a versenyzőkkel való kapcsolattartás a WorldSkills verseny alatt.  

Technikai delegált (Technical Delegate, TD)

A tagország által kijelölt képviselő a WorldSkills International technikai bizottságában, országos szinten a versenyekhez kapcsolódó összes operatív feladatért felelős. A regisztrált szakmákban a szabályzat szerint a verseny előtt már kilenc hónappal szükséges az adott országot képviselő szakértők (valamint a technikai delegált) nevesítése és regisztrációja.  

Hivatalos delegált (Official Delegate, OD)

A tagország által kijelölt képviselő a WorldSkills International stratégiai bizottságába, stratégiai és protokoll ügyekért felelős.

 

A versenyfeladat

A versenyfeladat előkészítésében, és a szakma helyszíni lebonyolításával kapcsolatos előzetesen eldöntendő kérdésekben az összes nevezett ország érdekei – szakértőik által – képviselve vannak.   A közös munka által így valóban nemzetközi, általános, minden országban elfogadott és ismert sztenderd szerint kerüljön meghatározásra a versenyfeladat, annak értékelése, valamint a szakma úgynevezett technikai leírása. E technikai leírást minden verseny után már a helyszínen, a versenyek között pedig az online fórumokon folyamatosan frissítik, aktualizálják (új technológiák, eszközök szerszámok, módszerek).

Közösség

Facebook

Flickr